Beoordeel jouw leven op 10 onderdelen en word je bewust van je potentieel!

Door Jan Klein Poelhuis

Kijk jij wel eens terug of vooruit op jouw leven?

Sta jij weleens stil bij jouw lange termijn ambities en ontwikkeling? Heb jij weleens écht de tijd genomen om jouw huidige leven te vergelijken met dat van 5 jaar geleden? Leef jij jouw mooiste leven? Lees verder en word je bewust van je potentieel!

Vandaag deel ik graag een drietal (korte) stappen (uit het boek ‘Awaken the Giant Within” van Tony Robbins) met je die jou kunnen helpen met het ontdekken van jouw mooiste leven. Met behulp van deze drie stappen kijk je terug op de afgelopen vijf jaar, beoordeel je jouw leven vandaag de dag en pak je de verrekijker om 5 jaar vooruit te kijken. 

Een opdracht die mij ontzettend heeft geholpen om meer focus en richting te krijgen op mijn persoonlijke doelen. Ik stond hier nooit zo bij stil maar ben gaan inzien hoeveel ik als persoon gegroeid ben vergeleken met een aantal jaren geleden. En ik ben gaan inzien waar ik nog niet tevreden ben en waar ik dus nog kan verbeteren!

Als ik terugkijk op mijn leven van 5 jaar geleden dan is er voor mij veel is veranderd. Vijf jaar geleden…:

  • … werkte ik nog bij KPN;
  • … woonde ik nog in een ander huis;
  • … had ik nog een kat (Buck);
  • … smeet ik de afstandsbediening nog wel eens door de woonkamer;
  • … had ik mijn vriendin Melissa nog niet ontmoet.

Je zou deze blog kunnen zien als deel 1 van een tweeluik over het realiseren van verandering. Vandaag gaat over het stellen van een lange termijn ambitie. Volgende week gaat over de realisatie van een concrete verandering en leg ik uit welke valkuilen ervoor zorgen dat een groot deel van de mensen niet in staat is op lange termijn te veranderen.

“Mensen overschatten wat ze in één jaar kunnen realiseren en onderschatten wat ze in 5-10 jaar kunnen bereiken.”

Bill Gates

Ontdek jouw potentieel met deze 3 stappen

1. Geef jouw leven van 2014 een cijfer

Als eerste ga je jouw leven van 5 jaar geleden (2014) beoordelen op 10 verschillende onderdelen (zie onderstaande tabel). Het kan eigenlijk niet simpeler. Per onderdeel geef je jouw leven een cijfer van 1 tot 10. 

Tip: Ik vond het zelf lastig om terug te halen waar ik 5 jaar geleden stond. Wat mij heeft geholpen is door in het fotoalbum te duiken. Met het bekijken foto’s kwamen de herinneringen vanzelf terug.

* Voor wat meer context bij (het soms vage begrip) spiritualiteit is dit een mooie pagina.

Schrijf vervolgens in een paar zinnen op waarom je gekozen hebt voor het uiteindelijke cijfer. Deze onderbouwing is erg belangrijk. De onderbouwing zorgt er namelijk voor dat je woorden gaat vinden voor het ‘onderbuikgevoel’ dat soms lastig te duiden valt.

Zelf gaf ik jaren geleden mijn Emoties een vrij laag cijfer. Ik wist dat omdat ik mijn emoties tijdens het sporten niet goed in bedwang kon houden. Ik schreef dat ik slecht in staat was om naar mijn gevoel te luisteren en dat compenseerde met ratio. Vaak zorgde dat ervoor dat ik mijn eigen grenzen passeerde en uiteindelijk boos of geïrriteerd raakte.

2. Jouw leven vandaag de dag

Herhaal stap 1 maar dit keer voor de dag van vandaag (juli 2019). Hoe vind je dat het momenteel gaat op ieder van de onderdelen? Druk dat wederom in een cijfer van 1-10 uit en besteed ook nu weer voldoende tijd aan een goede omschrijving (ook handig als je het later nog eens terugleest).

Zijn er grote dingen veranderd ten opzichte van 5 jaar geleden die je leven aangenamer hebben gemaakt? Of is je leven er op bepaalde onderdelen juist op achteruit gegaan? Of je cijfer nou hoger of lager is, veroordeel jezelf daar niet om. In de volgende stap van de opdracht is het tijd voor nieuwe lange termijn ambities en kan je besluiten het roer om te gooien!

3. Jouw leven over 5 jaar in 2024

Heb je de eerste 2 stappen doorlopen? Dan wordt het nu pas echt leuk! Vanaf nu hoef je niet langer ‘feitelijk’ te gaan bepalen welk cijfer je geeft. Nee, je mag nu voor jezelf gaan bepalen wat jouw streven is op ieder onderdeel voor over 5 jaar. Pak je glazen bol erbij en visualiseer er lustig op los zou ik zeggen!

Wederom is het heel eenvoudig. Je doorloopt opnieuw stap 1 & 2 maar dan met juli 2024 in het achterhoofd. Ook nu is de omschrijving belangrijk. Bedenk goed waarom je voor een bepaald cijfer kiest en wat je ten opzichte van vandaag de dag wilt veranderen. 

Misschien wil jij wel stappen zetten richting financiële onafhankelijkheid of wil je jouw sociale leven verrijken met nieuwe vrienden? Het kan allemaal! Maar bedenk dat dit niet vanzelf gaat. Als je van het cijfer 3 een 8 wilt maken dan gaat dat de komende tijd veel aandacht en energie vergen.

De vervolgstappen voor het bereiken van jouw gewenste verandering

Ik ben heel benieuwd op welke gebieden jij jezelf een hoger cijfer voor de toekomst hebt gegeven! En ik ben nog benieuwder naar de omschrijving daarbij! Welke grote verandering ambieer jij voor de toekomst? Ik ben ook heel benieuwd welke andere dingen je hebt geleerd door deze opdracht. Hoe vond je het terugkijken naar 2014?

Als jij richting de toekomst een ambitie hebt om een hoger cijfer te halen op een (aantal) onderdeel(en) in jouw leven: super goed! Zonder ambitie en/of doel gaat er namelijk niets veranderen. Maar de grote vraag is hoe je deze verandering nou realiseert!

Onderzoeken tonen namelijk aan dat structurele verandering realiseren voor de meeste mensen helemaal niet zo makkelijk is. Ik wil je graag inspireren, helpen en laten zien hoe jij blijvende verandering kunt realiseren. Maar daarvoor stel ik je geduld nog een weekje op de proef. Blijvende verandering wordt het thema voor de blog van volgende week!

Ontdek snel hoe jij succesvolle verandering kunt realiseren met deze 9 stappen!

“Change will not come if we wait for some other person, or if we wait for some other time. We are the ones we’ve been waiting for. We are the change that we seek.”

Barack Obama
We zijn zelf de verandering die we zoeken: droom daarom groot!

1 Reacties

Raymon 31 juli 2019 - 07:59

Benieuwd naar komende maandag!

Reageer

Laat een reactie achter