Ironman Vichy 2021 – kickoff

Door Jan Klein Poelhuis

Weer een nieuwe blog, dat werd wel weer eens tijd. De afgelopen maanden zijn voorbij gevlogen waarbij er maar weinig tijd overbleef voor het schrijven van een blog. Tijd om daar verandering in aan te brengen. Want het lijkt mij leuk om een nieuwe blog te schrijven over de nieuwe uitdaging: in augustus ga ik deelnemen aan de Ironman van Vichy (Frankrijk).

Een Ironman is een triathlon bestaande uit 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en marathon lopen (42,195 km). De afgelopen jaren werd mij regelmatig gevraagd of ik niet eens aan een Ironman zou willen deelnemen. Tot afgelopen jaar heb ik het nooit echt overwogen, ik vond het een te grote uitdaging en ik dacht dat mijn lijf er nog niet klaar voor zou zijn.

Maar vorig jaar veranderde er iets. Het lopen van de marathon ging me steeds beter af en de fietsconditie was tijdens een weekendje Limburg beter dan ooit. Al twee van de drie vinkjes :). Alleen dat zwemmen, dat is nog wel even een dingetje. Maar tijdens het zwemmen in de Loosdrechtse Plassen ontbrandde daar ook het heilige vuur. En drie vinkjes is scheepsrecht! 

Tijdens het zoeken naar een geschikte wedstrijd kwam ik al vrij snel kwam uit op de Ironman in Vichy. Met name omdat ik hoop dat wedstrijden voor amateurs tegen die tijd ook weer door kunnen gaan. Maar ook omdat het fietsparcours behoorlijk lastig is met meer dan 2000 hoogtemeters. Zo kan ik maximaal profiteren van mijn sterkste onderdeel.

Ironman Vichy 2021
Het snelheidsmonster dat de 180km in rap tempo zal moeten bedwingen!

Op ontdekkingsreis…

De laatste tijd heb ik mezelf regelmatig de vraag gesteld waarom ik deze nieuwe uitdaging ben aangegaan. Want is een marathon of lange fietstocht niet goed genoeg? Voor de gezondheid staat meer in dit geval niet direct gelijk aan beter. Dus daarvoor hoef ik het niet te doen. Er moet dus ‘meer’ zijn, want anders hou je meer dan 20 uur per week trainen niet vol. 

Ik beschouw sporten als een grote ontdekkingsreis. In de letterlijke zin een reis in de natuur en in figuurlijke zin een reis in mezelf. Het trainen voor een grote wedstrijd als de Ironman gaat onvermijdelijk gepaard met zowel hoogte- als dieptepunten. En ik daar als mens mee kan omgaan vind ik ongelofelijk interessant. Dat is een continue ontdekkingsreis die nooit zal eindigen. 

Toch voelt sporten ook als (gezonde) verslaving. Het gevoel van door de aderen gieren endorfine dat de fiets en de hardloopschoenen mij geven zijn gewoon heerlijk om (zo goed als dagelijks) te ervaren. Zeker wanneer er getraind kan worden in een bijzondere omgeving als de bergen, heuvels of in andere gebieden met bijzondere natuur. 

Sporten in dit soort omgevingen: does it get any better?

Met een ervaren gids! 

Voor mij wordt de Ironman de grootste sportieve uitdaging tot nu toe. Zowel de drie verschillende onderdelen als de lengte ervan maken het heel zwaar. Zeker als je ook de ambitie hebt om als debutant een zo optimaal mogelijk resultaat te behalen. Daarom heb ik besloten om in de voorbereiding de hulp te vragen van een ervaren coach met veel triathlonervaring.  

Niet alleen kan een coach helpen om met gerichte trainingsschema’s fysiek zo goed mogelijk voorbereid te zijn, het mentale aspect is minstens zo belangrijk. Want als ik ervaringsdeskundigen moet geloven dan is het lopen van het 2e deel van de marathon voor een groot gedeelte mentaal. De benen hebben het kennelijk dan al lang opgegeven. 

Inmiddels heb ik in Bert Flier een perfecte coach gevonden! Bert heeft zijn sporen in de sport dik verdiend met meerdere nationale titels en talloze zeges op verschillende afstanden. Maar wat mij vooral aansprak is dat hij vooral ook een heel wijs mens is met veel levenservaring ook buiten de sport. Zoals hij tijdens onze kennismaking zo mooi zei: “Sport is de belangrijkste bijzaak in het leven.” 

De start van de reis

Vandaag (1 maart 2021) begint de samenwerking met Bert en wel met een rustdag. Na gisteren een trailrun van 27 km met maatje Bjorn vond Bert een rustdag passend. Dus dinsdag de eerste echte training met een paar wat intensievere blokken op de fiets. Ik heb er alvast heel veel zin in! 

Wat ik me voor ga nemen is te genieten van de weg er naar toe. Ik houd er namelijk rekening mee dat de Ironman in augustus uitgesteld gaat worden (50% kans schat ik). Inmiddels heb ik hier na twee uitgestelde marathons vorige enige ervaring mee. De beste remedie is het blijven genieten van iedere training, met de wedstrijd als mooie bonus ;).

De komende maanden wil ik het bloggen weer gaan oppakken! Hierbij zal ik af en toe een blog wijden aan de voorbereiding op de Ironman. Het delen van de ervaring maakt mijn voorbereiding meer mindfull en het is leuk om later het hele proces nog eens terug te lezen. Ik hoop dat jullie het als lezer ook leuk vinden! 

Blijf gezond!

Jan

Ironman Vichy 2021
Tijdens de Smokkelaarstrail in Hilvarenbeek met Bjorn

1 Reacties

Ivonne 1 maart 2021 - 14:52

Super doel en geweldig dat je de weg naar de Ironman al gaat genieten. Dan leef je volop in het nu. Beter kun je je niet voorbereiden. Ik volg je graag tot in Vichy!

Reageer

Laat een reactie achter