Inhoud Oura Ring Review
- Niet zomaar een ring
- De Oura Ring in een notendop: functionaliteiten en de praktijk
- Mobiele app voor iOS en Android
- De Oura Ring tijdens slaap
- De Oura Ring overdag
- De Readiness Score
- Beperkingen van de Oura Ring
- Welke inzichten de Oura Ring mij gegeven heeft
- Eindoordeel: de ring van de toekomst?
1. Niet zomaar een ring
Een review van de Oura Ring stond al een tijdje op mijn lijstje. Het kwam er de afgelopen tijd maar niet van er eens een paar uur goed voor te gaan zitten. Vandaag is het eindelijk zover! Met enige trots publiceer ik de eerste review op janklp.nl: de review van de Oura Ring!
Nu zal een aantal lezers vast denken: Oura Ring, is dat een ring met paranormale eigenschappen die aura’s kan meten? Gelukkig is niets minder waar. De Oura Ring is een innovatieve ‘slimme’ ring met functionaliteiten die grotendeels vergelijkbaar zijn met een Fitbit.
De ring wordt gemaakt door een Fins onderneming die in 2006 door middel van een crowdfunding campagne is ontstaan. Inmiddels is Oura de startupfase is ontgroeid en haalde het recentelijk nog $28 miljoen financiering op om het bedrijf verder uit te breiden.
Misschien nog wel interessanter is dat 2.000 zorgprofessionals op de eerste hulp in San Francisco de Oura Ring zijn gaan dragen. Op wetenschappelijke basis wordt onderzocht of de ring in een vroeg stadium het Coronavirus kan detecteren. Over innovatie gesproken!
Hoog tijd om deze ring in meer detail te bespreken. De review begint met een korte introductie van de ring waarna de belangrijkste functionaliteiten één voor één aan bod komen. Daarna zal ik stilstaan bij beperkingen, persoonlijke inzichten waarna tot slot het eindoordeel volgt.
2. In een notendop: functionaliteiten en de praktijk
De Oura Ring is precies wat het beweert te zijn: een ring. En de ring ziet er ook uit als een ring, al is hij wat dikker en breder dan een gemiddelde trouwring. Wanneer je de ring goed bekijkt dan valt op dat de binnenkant van de ring is uitgerust met geavanceerde techniek.
De ring bevat onder andere:
- Een 3D accelerometer en gyroscope voor het meten van beweging
- 2 infraroodsensoren voor het meten van hartslag
- 2 NTC-sensoren voor het meten van lichaamstemperatuur
- Een batterij die het op één lading 7 dagen volhoudt
- Een dikte van 2,55 millimeter en een gewicht van ongeveer 5 gram
- Een waterdichte (100 meter) behuizing van titanium
En dat alles in een vrij normaal ogende ring. Toen ik, via Amerikaanse podcasts (zoals van Dr. Mark Hyman en Dave Asprey), voor het eerst hoorde van de ring was ik verbaasd dat zoveel techniek in zo’n kleine behuizing gepropt kon worden. En dat de ring ook nog eens een batterijduur heeft van een week.
2.1 Het bestelproces: handige testkit
Het bestellen van de ring ging anders in vergelijking met doorsnee online aankopen. Na het bestellen (en betalen van de ring) krijg je namelijk eerst een ‘sizing kit’ thuisgestuurd waarmee je de maat van de ring kunt bepalen.
Deze kit bevat in totaal plastic ringen in 8 verschillende maten en Oura raadt aan de plastic proefringen een aantal dagen te dragen. Zo ervaart je op verschillende momenten op de dag of de ring goed aansluit en comfortabel blijft zitten. Belangrijk, want vingers zetten bijvoorbeeld gedurende de nacht uit.
Uiteindelijk besloot ik na lang wikken en wegen voor maat 10 te gaan. Deze maat paste op beide wijsvingers en ik wilde mijn ringvingers niet misbruiken voor een niet-trouwring. Na het online bevestigen van de maat duurde het een dikke week voordat de ring thuis werd bezorgd.
Ik heb overigens gekozen voor de zilveren versie van de ring. Maar de ring is ook verkrijgbaar in een zwarte en matte antraciete versie. Ook zijn er twee verschillende vormen ring beschikbaar (die ik stiekem erg op elkaar vind lijken).
2.2 De ring zelf
Wat mij meteen opviel bij het openmaken van de verpakking is hoe degelijk alles in elkaar steekt. De ring voelt solide aan en is tegelijkertijd verassend licht. Ook sluit de ring zeer nauwkeurig aan op de draadloze oplader (die aangepast is op de maat van de ring).
Mijn ring lijkt heel iets groter uit de vallen in vergelijking met de proefring. Uiteindelijk vind ik het niet storend, maar wel iets om rekening mee te houden. Online kwam ik trouwens vergelijkbare verhalen tegen. Navraag bij Oura leerde dat dit geen bekend issue is voor hen.
2.3 Batterijduur
In de praktijk laad ik de ring ongeveer 1 keer per week op. Dit komt overeen met de fabrieksopgave. Via de mobiele app valt het batterijpercentage eenvoudig in te zien en eenmaal op de draadloze oplader is de ring binnen een uurtje weer volledig opgeladen.
Om die batterijduur van 7 dagen mogelijk te maken heeft Oura wel een belangrijke concessie moeten doen. Zowel de hartslag als lichaamstemperatuur worden overdag niet geregistreerd. Als hartslagmeter tijdens het sporten is de Oura Ring dan ook niet geschikt.
2.4 Reacties van mijn omgeving
De Oura Ring is (voorlopig) de enige ring die ik om mijn vingers draag. En aangezien ik de ring om een van mijn wijsvingers draag (afhankelijk van de temperatuur buiten), ziet men al snel dat het geen trouwring is. De toch wat aparte ring leidt wel vaak tot vragen of opmerkingen.
Persoonlijk ben ik een grote liefhebber van moderne techniek. Dus ik vind die reacties alleen maar leuk en vertel graag over de ring. Maar het gros van de mensen is het meest onder de indruk van de hele fraaie mobiele app. Die is qua gebruiksvriendelijkheid echt ongeëvenaard.
2.5 Duurzaamheid
Ondertussen heb ik de ring inmiddels een half jaar dagelijks gedragen en dit heeft uiteraard geresulteerd in wat krasjes. Persoonlijk valt het me nog mee, maar ik vermoed dat de ring na 2 jaar dragen zijn esthetische effect wel kwijt is.
De batterij van de ring is niet vervangbaar, ook niet door Oura zelf. De kans is dus groot dat de batterij uiteindelijk de achilleshiel van de ring gaat worden. Maar Oura claimt dat de batterij honderden laadcycli meegaat, dus voordat het zover is ben je jaren verder.
3. Mobiele app voor iOS en Android
Voordat we naar de functionaliteiten kijken lijkt het me goed eerst naar de app te kijken. Want zonder mobiele app valt de ring hoogstens als sieraad te gebruiken. Oura heeft een app voor Apple’s iOS en voor Google’s Android ontwikkeld. Beide apps zijn (voorlopig) alleen in het Engels.
De ontwikkelaars van Oura hebben in mijn opinie fantastisch werk geleverd. De app is erg overzichtelijk, intuïtief in gebruik en ziet er zeer gelikt uit. Oura heeft gekozen voor een opzet met vier verschillende schermen die de onderliggende data grafisch presenteren.
De schermen ‘Readiness’, ‘Sleep’ en ‘Activity’ komen later in de review aan bod. Voor nu kijken we naar het ‘Home’ scherm. Dit is ‘the one view that says it all’. Hier zie je in één oogopslag hoe het ervoor staat met je fitheid, slaap en activiteit. Heel handig!
Op het homescreen vind je een dagelijkse aanbeveling voor de dag, de Sleep Score van de afgelopen nacht en de voortgang van je dagelijkse activiteit. Ook geeft de app op basis van historische data aan wat het ideale tijdstip is voor jou om vannacht naar bed te gaan.
Via het homescreen is het ook mogelijk per onderdeel lange termijn trends te bekijken. Heel handig als je wilt monitoren of een verandering in je leven (zoals meer sporten) ook daadwerkelijk effect heeft op je slaap en readiness.
Wat ook goed werkt is dat je op iedere plek in de app kunt klikken om uitleg te krijgen wat die specifieke waarde nou eigenlijk meet. Vaak inclusief tips om de waarde te verbeteren (zoals niet eten vlak voor het naar bed gaan).
In de app zijn ook diverse meditaties en ontspanningsoefeningen ingebouwd. Bij het selecteren hiervan schakelt de ring hartslagmeting in zodat je achteraf kunt zien hoe ontspannen je tijdens de meditatie was.
Verder synchroniseert de ring automatisch met de app als je deze opent. Via de app is het ook mogelijk de ring in vliegtuigmodus te zetten. De bluetooth verbinding schakelt dan uit en er is dan geen straling. Vliegtuigmodus wordt uitgeschakeld door de ring op de lader te leggen.
4. De Oura Ring tijdens slaap
4.1 Werking
De functie waar de Oura Ring het meest om wordt geroemd is de slaapfunctie. Niet voor niets heeft professor Matthew Walker (auteur Why We Sleep) zich onlangs als adviseur aan Oura verbonden. Het enige wat je voor deze functie hoeft te doen is de ring ’s nachts te dragen.
Iedere ochtend geeft de Oura Ring een gedetailleerd overzicht van de afgelopen nacht. Dit bestaat uit een overzicht elementaire data zoals totale slaaptijd en totale tijd in bed, maar ook met bijvoorbeeld de rusthartslag van die nacht.
Daarnaast beoordeelt de app iedere nacht op 7 elementen:
- Total Sleep: totale slaaptijd
- Efficiency: slaaptijd ten opzichte van de totale tijd in bed
- Restfulness: de mate waarin je ononderbroken doorslaapt
- REM Sleep: de tijd die in REM slaap is doorgebracht (o.a. verwerken emoties)
- Deep Sleep: de tijd die in de diepe slaap wordt doorgebracht (o.a. fysiek herstel)
- Latency: hoe snel je de afgelopen nacht in slaap bent gevallen
- Timing: hoe laat je vergeleken met vorige nachten naar bed bent gegaan
Deze 7 factoren vormen samen uiteindelijk iedere nacht een Sleep Score. Een beoordeling van de nacht op een schaal van 0-100. Eigenlijk is het allemaal vrij overzichtelijk. En met de mooie visuals van de app zie je in één oogopslag hoe goed de afgelopen nacht was.
Ook onderdeel van het slaapoverzicht is een grafiek van het verloop van de nacht. Doorgaans wordt het eerste deel van de nacht gekenmerkt door relatief veel diepe slaap waarin het lichaam fysiek herstelt. In het tweede deel van de nacht vindt relatief meer REM-slaap plaats met ruimte voor emotionele verwerking en dromen.
Handig is ook om te zien hoe de hartslag zich ontwikkeld tijdens de nacht. Wanneer de hartslag pas laat richting een minimum beweegt dan is dit een teken van vermoeidheid, alcohol of bijvoorbeeld ziekte. Ik kijk hier dus iedere ochtend zeker even naar.
4.2 Betrouwbaarheid
Over de betrouwbaarheid van slaapdata in zijn algemeen is veel geschreven. Voorop staat dat de ring het aflegt tegen iedere wetenschappelijke slaaptest. Met name het kwantificeren van REM en diepe slaap is niet heel betrouwbaar zonder elektrodes die daadwerkelijk hersenactiviteit meten.
Ondanks die beperking heeft de ring voor mij alsnog veel waarde. Ik merk dat mijn gevoel over de afgelopen nacht over het algemeen goed overeenkomt met de Sleep Score uit de app. En dat ik vaak ‘groggy’ wakker wordt als de app een laag percentage REM slaap weergeeft.
Als ik dit combineer met het verloop van mijn hartslag gedurende de nacht, dan wordt de data toch bijzonder waardevol. Want zeker voor een fanatieke sporter is de nachtelijke hartslag gedurende een belangrijk graadmeter voor het herstel van fysieke inspanningen.
Oura heeft veel waarde gehecht aan slaap bij het ontwerpen van de Oura Ring. En niet voor niets, slaap is ontzettend belangrijk. Ben je benieuwd naar tips hoe jij beter kunt slapen? Check dan de 5-delige slaapspecial!
1. Gebruik cafeïne in je voordeel (het effect van cafeïne op slaap)
2. Love the Sun (het effect van zonlicht op slaap)
3. Het effect van sporten op slaap
4. Rust in je hoofd (het effect van meditatie op slaap)
5. Seks voor het slapen gaan
5. De Oura Ring overdag
5.1 Werking
Naast de slaapfunctie bezit de Oura Ring ook een activity tracker functie. Gelijk aan de Sleep Score geeft de app je een score van 0-100 ter beoordeling van je activiteit die dag. Daarbij wordt een mooi grafiekje weergegeven met het verloop van je activiteit.
Iedere dag geeft de Oura Ring ook een activiteitendoel dat samenhangt met je fitheid voor die dag. Heb je een paar goede nachten erop zitten? Dan zal dit doel hoger liggen dan als de app aanvoelt dat je beter een dag wat meer rust kan nemen. Stiekem klopt dit vrij aardig.
Ook voor het samenstellen van de Activity Score wordt gekeken naar meerdere variabelen:
- Stay Active: meet de regelmatigheid van beweging gedurende de dag
- Move Every Hour: een indicator of er ieder uur bewogen wordt
- Meet Daily Goals: hoe vaak het dagelijkse activiteitendoel over de afgelopen 7 dagen is gehaald
- Training Frequency: de frequentie van medium-hoge intensiteit beweging in de afgelopen 7 dagen
- Training Volume: de totale belasting als gevolg van medium-hoge intensiteit beweging in de afgelopen 7 dagen
- Recovery Time: eenmaal per week een ‘easy’ dag met weinig intensieve beweging voor het herstel
5.2 Betrouwbaarheid en mijn ervaring
De betrouwbaarheid van de activity tracker hangt volledig af van het type beweging. De ring is prima in staat een wandeling of rondje hardlopen goed te registreren. Maar een krachttraining in de gym zal flink worden ondergewaardeerd qua intensiteit en calorieverbruik.
Persoonlijk hecht ik minder waarde aan de activity tracker. Sowieso omdat ik al veel sport en iedere dag de aanbevolen doelen wel haal. Maar anderzijds ook omdat niet alle sporten even goed geregistreerd worden. Misschien iets voor een toekomstige (software) update?
Toch kan de activity functionaliteit als je het gewoon als ‘stappenteller’ gebruikt om te zien of je voldoende beweegt. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat de app je een seintje geeft als je uur uur niet hebt bewogen. Handig als je een steuntje in de rug zoekt!
6. De Readiness score
6.1 Werking
Naast een score voor slaap en activiteit geeft de Oura Ring je iedere ochtend een Readiness Score. Niet geheel verassend is ook dit een score tussen 0 en 100. De Readiness Score is een graadmeter voor hoe ‘ready’ je bent om die dag te presteren.
Ook de Readiness Score wordt op basis van meerdere variabelen bepaald:
- Resting Heart Rate: de minimale hartslag gedurende de afgelopen nacht
- HRV Balance: de interval tussen hartslagen (Heart Rate Variability) over de afgelopen periode
- Body Temperature: de lichaamstemperatuur van afgelopen nacht ten opzichte van het langetermijn gemiddelde
- Recovery Index: de snelheid waarmee de hartslag zakt tijdens slaap
- Previous Night: de Sleep Score van de afgelopen nacht
- Sleep Balance: een indicator van de Sleep Scores van de afgelopen 2 weken
- Previous Day Activity: de mate van activiteit tijdens de voorgaande dag
- Activity Balance: een indicatie van de activiteit tijdens de afgelopen 2 weken
De Readiness Score geeft een in mijn opinie een zeer robuust beeld over hoe ‘ready’ je bent om de dag goed te presteren. De app neemt daarbij zowel korte als langere termijn factoren in overweging en geeft iedere dag een motiverende tekst voor de dag.
Als je goed uitgerust bent wordt je aangespoord om eens goed te gaan bewegen. Heb je de dag ervoor een marathon gelopen (zoals ik 2 weken geleden) dan zal de ring je aanraden vandaag wat broodnodige rust te pakken.
6.2 Uitgelicht: Body Temperature
Vergeleken met smartwatches en andere activity trackers is de Oura Ring uniek in het meten van lichaamstemperatuur. De Oura Ring kijkt daarbij naar de trend ten opzichte van je eigen temperatuur. Verwacht dus geen absolute waarde zoals 36,9°, maar een relatieve waarde zoals +0,2° Celsius.
Sinds het gebruik van de ring heb ik geen koorts gehad. Dus ik kan niet uit ervaring spreken hoe de ring dan reageert. Wel vond ik opvallend dat mijn temperatuur in de stressvolle dagen rondom het overlijden van mijn vader de hoogste was in de afgelopen 6 maanden.
Vrouwelijke gebruikers kunnen op basis van temperatuur wel voorspellen wanneer ze ongesteld worden. Zo nauwkeurig is de ring dus kennelijk. En zoals eerder gezegd zijn ziekenhuizen in San Francisco begonnen met het gebruiken van de ring om het Coronavirus bij medewerkers vroegtijdig te detecteren.
7. Beperkingen van de Oura Ring
Inmiddels zal duidelijk zijn dat ik erg enthousiast ben over de Oura Ring. Toch is de ring niet vlekkeloos en heeft de ring een aantal beperkingen. Sommige van die beperkingen zijn bewuste ontwerpkeuzes, andere kunnen wellicht met toekomstige updates worden verholpen.
7.1 Overdag slapen
De Oura Ring is alleen in staat om slaap in de avond en nacht bij te houden. Dus voor mensen die werken in avond- en nachtdiensten is de Oura Ring minder geschikt. Perioden van rust overdag worden wel geregistreerd, maar de uitgebreide data ontbreekt.
7.2 Activity Score van beperkte waarde voor fanatieke sporters
Voor de gemiddelde mens is de activity tracker functie van de Oura Ring zeker bruikbaar. Maar voor de fanatieke atleet die dagelijks actief is kent de Activity Score zijn beperkingen. Bijvoorbeeld omdat een wekelijkse rustdag onderdeel is bij het bepalen van de score.
Voor een marathonloper in training kan een rustdag een kilometer of 7 rustig joggen zijn, terwijl de Oura Ring dit als intensieve beweging ziet. Zonder een volledige rustdag te nemen is het na een week niet meer mogelijk je Activity Score boven de 85 te krijgen.
7.3 Nauwkeurigheid bij het meten van hartslag
De Oura Ring geeft gemiddeld genomen een iets hogere hartslag aan in vergelijking met mijn Garmin Forerunner 945 sporthorloge. Ook gedurende de nacht is dat het geval. Of de hartslagmeting van de ring 100% accuraat is weet ik dus niet.
7.4 Formaat en prijs
Voor de technologie die de ring in zich huist vind ik het formaat zeer bescheiden. Maar feit is dat het toch een grote ring is die de aandacht op zich vestigt. Dat zal niet bij iedereen in de smaak vallen. Ook is een grotere ring bij bepaalde beroepen minder handig.
Voor een prijs van €314 is de ring ook niet direct goedkoop te noemen. Sterker nog, je bent met dat bedrag al een heel eind op weg richting een Apple Watch of de nieuwste Fitbit voor €149,-. Of die prijs het waard is kan een ieder alleen voor zichzelf bepalen.
8. Welke inzichten de Oura Ring mij gegeven heeft
Dat ik enthousiast ben over de Oura Ring mag inmiddels geen verassing meer zijn. Ik was al een tijdje bezig met slaap en gezondheid, dus wat dat betreft heb ik niet direct nieuwe dingen geleerd. Wel heeft de ring me geholpen om meer inzicht te krijgen in de impact van hetgeen ik overdag doe op de slaap in de nacht.
8.1 Het effect van alcohol op slaap
Het zal voor niemand meer een verbazing zijn dat alcohol niet goed is voor je slaap. Maar dat slechts 2 glazen wijn al een heel negatief effect bleken te hebben op mijn slaap kwam toch als een verassing. Niet alleen is de kwaliteit van slaap minder, ik word ook een vroeger wakker.
Misschien is het vervelendste effect van alcohol nog wel dat je REM-slaap totaal verwoest wordt. Na een avond met 2+ glazen alcohol word ik altijd warrig wakker. Nu weet ik dat het komt omdat mijn brein te weinig gelegenheid heeft gehad voor vewerking in REM-slaap.
8.2 Later op de dag sporten
Intensieve lichamelijke inspanning werkt voor mij het beste zo vroeg mogelijk op de dag. Zo heeft mijn lichaam gedurende de dag al tijd om te herstellen en om de kerntemperatuur weer te laten dalen. In de avond sporten heeft dan ook een negatief effect op mijn slaap.
Na het eten een blokje om is voor mijn slaap juist wel weer goed! Het zorgt ervoor dat het eten sneller verteert en dat ik niet te lang voor de TV of mobiel blijf hangen (wat ook weer slecht is voor de slaap)
8.3 Eten laat op de avond
Ook hier weer geen echte verassing. Toch heeft het eten van die snack om 22:00 uur in de avond geen positieve effecten op je slaap. Sterker nog, de eerste uren van de slaap zijn minder met een hogere hartslag. Logisch, want het lichaam is voedsel aan het verteren.
8.4 It’s all about rhythm
De Oura Ring heeft mij er bewust van gemaakt dat een regelmatig slaapritme belangrijk is. Als ik iedere avond op dezelfde tijd naar bed ga, dan val ik automatisch snel in slaap. Na verloop van tijd word je zo op hetzelfde tijdstip wakker en is een wekker zetten niet eens meer nodig.
8.5 Herstel tijdens training
Ik besteed zelf dan ook veel aandacht aan mijn gemiddelde hartslag tijdens een nacht. Na een marathon is de gemiddelde hartslag zeker 3-4 dagen echt 3-5 slagen hoger dan normaal. Voor mij het teken dat ik nog niet volledig ben hersteld en dat ik rustig aan moet doen.
In het verleden negeerde ik signalen van mijn lichaam nog weleens. Dat behoort met de Readiness Score van tot de verleden tijd. Het is bijna eng hoe die ring kan waarnemen wanneer mijn lichaam behoefte heeft aan herstel. Dit heeft me echt geholpen in mijn training.
9. Eindoordeel: ring van de toekomst?
Het zal vast niet als een verassing komen dat ik onder de indruk ben van de Oura Ring. Ik vind het indrukwekkend hoeveel inzicht de ring geeft op basis van een grote aantal datapunten variërend van hartslag, beweging tot aan lichaamstemperatuur.
De combinatie van slaapfunctionaliteit met het bijhouden van lichaamstemperatuur en rusthartslag is wat de ring (voor mij echt) uniek maakt. Als sporter geeft dit ontzettend veel inzicht in je herstel en belastbaarheid voor nieuwe trainingen.
Toch is de ring niet zonder beperkingen. Zo is de prijs stevig en is de ring als Activity Tracker niet heel nuttig voor mensen die echt veel bewegen. Ook is de ring niet goed bruikbaar voor mensen die nachtdiensten werken aangezien slaap overdag beperkt wordt bijgehouden.
De Oura Ring geeft een kijkje in wat de toekomst in petto heeft. Laatst zei een apotheker tegen me: “Straks hoeven we alleen nog maar een ring te dragen en weten we alles”. De beste mevrouw zat er niet ver vandaan, behalve dat die toekomst er grotendeels al is.
Ik ben benieuwd wat de volgende stap wordt die Oura gaat zetten. Waarschijnlijk zal het de komende tijd een kwestie zijn van software verder optimaliseren en schaal aanbrengen in de hoeveelheid verkopen. Maar daarna zal er ook weer wat nieuws ontwikkeld moeten worden.
Samenvatting is de Oura Ring een product dat als totale package weinig concurrentie kent. De ring geeft daarbij veel inzicht in mogelijkheden om zowel slaap als fitheid overdag verder te optimaliseren. Diegene die serieus met zijn gezondheid bezig is krijgt geen spijt van deze ring!
Eindoordeel: 4,5 van de 5 sterren!
4 comments
Beste Jan,
Van de week heb ik in nieuwste horloge tijdschrift Watching een artikel gelezen “Gezondheid om de Pols; De ‘wearable’ als medisch apparaat” https://www.watching.nl/magazines/watching-04-2020/ die zeer interessant is.
In die artikel werd ook aandacht besteed aan de Oura Ring.
Ik was nieuwsgierig, en zo heb ik deze artikel gevonden.
Heel interessant artikel over onze gedrag en het invloed op onze slaap.
Wat ik wel miste is; wat is de invloed om naar de Tv te kijken tot voor naar de bed te gaan ( of in het bed zelf), en computer ( smartphone) met alle die informatie die op je afkomt op het slaap.
Met vriendelijke groet
Ivan Stricevic
Ha Ivan, bedankt voor je reactie! Leuk om te lezen! De invloed van blauw licht heb ik niet direct ervaren met het dragen van de Oura Ring. Maar sowieso is blauw licht niet goed voor de slaap, wat de Oura Ring ook aangeeft.
Beste Jan, wat ik graag zou willen weten: kun je de ‘readiness’ variabelen ook in real-time meten? Het lijkt mij bijvoorbeeld gaaf om te zien wat het doen van een ademoefening doet met je body temperature of je HRV, biedt de Oura ring deze mogelijkheid?
Super vraag Sjoerd! Deze mogelijkheid biedt de ring bij mijn weten niet helaas.