Over Jan Klein Poelhuis

Door Jan Klein Poelhuis

Mijn naam is Jan Klein Poelhuis en ik ben in de loop der tijd gefascineerd geraakt door thema’s als zingeving, gezondheid en geluk. Een onderwerp waar psychologen, filosofen en andere deskundigen zoveel boeken over hebben geschreven dat het bibliotheken zou kunnen vullen. Maar ook een onderwerp dat voor de meeste mensen niet zo tastbaar is. Hoe leef je nou een gezond leven dat ‘zin’ heeft en waarin je gelukkig bent?

De afgelopen jaren werkte ik in de consultancy bij een groot kantoor aan de Zuid As in Amsterdam. Nu ga ik hier niet vertellen hoe verschrikkelijk dat allemaal wel niet was. Want dat was het niet! In tegendeel: ik had leuke klanten, fijne collega’s en veel uitdaging. Maar toch was ik niet helemaal gelukkig in mijn baan: ik miste zingeving.

In overleg met mijn werkgever besloot ik om op reis te gaan om te gaan ontdekken waar ik dan wel op een dieper niveau voldoening van krijg. Ik wilde uitvinden hoe ik mijn leven zo kan leiden dat ik diep van binnen zou voelen dat wat ik doe past bij wie ik ben. Daarvoor was het nodig om letterlijk uit mijn comfort zone te gaan (klik hier voor een blog over het vergroten van de comfort zone).

Tijdens deze reis heb ik een groot aantal boeken over geluk, happiness, spiritualiteit en aanverwante thema’s gelezen. Door het lezen van deze boeken heb ik in de eerste plaats veel over mezelf geleerd. Maar met behulp van deze boeken begonnen ook mijn gewoontes en routines te veranderen. Ik merkte dat ik steeds vrolijker, opgewekter en vooral gelukkiger werd!

Maar ook na deze reis is de zoektocht niet gestopt. Mijn honger naar meer informatie is verre van gestild (en vermoedelijk gaat dit nooit gebeuren). Vanuit mijn omgeving kreeg ik dan ook regelmatig de vraag wat ik nou echt over mezelf heb geleerd en of welk boek ik hen zou kunnen aanraden. Meestal ontstond dan een leuk gesprek en kon ik een passend boek aanraden.

P.s. ben jij daar ook benieuwd naar? Check dan vooral ook even deze blog met 7 inspirerende leestips!

In het verlengde hiervan merkte ik dat een steeds bredere (maatschappelijke) interesse aan het ontstaan is voor de thema’s zingeving, gezondheid en geluk. Onze Westerse samenleving brengt ons op talloze gebieden welvaart en voorspoed, maar maakt ‘simpelweg gelukkig zijn’ niet altijd even makkelijk. Daarbij geloof ik heilig dat zingeving, gezondheid en geluk voor een groot gedeelte hand in hand gaan.

We leven in een wereld met materiële in plaats van emotionele overvloed

Kate Raworth in De Donut Economie

Zodoende heeft mijn vriendin Melissa me geïnspireerd om met janklp.nl ook andere mensen te inspireren! In mei 2019 heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik achter de schermen gestart met janklp.nl. Inmiddels is janklp.nl sinds 1 juli live en plaats ik iedere maandagochtend om 06:00 een nieuwe blog. Ook heb ik een nieuwsbrief waarin ik je maandelijks op de hoogte houd van nieuwe blogs. Wil jij dat ook? Meld je dan snel aan en mis niets.

Update November 2019: vanaf eind vorige maand ben ik gestart met mijn eigen coachingspraktijk ‘Coached by Jan‘. Heb jij weinig energie voor de dingen in jouw leven die je echt belangrijk vindt? Neem dan eens een kijkje op de website van Coached by Jan en wie weet wat ik voor je kan betekenen. Op de site kan je ook eenvoudig een gratis kennismakingsgesprek inplannen om samen de mogelijkheden voor coaching verder te verkennen!

Ik hoop dat je janklp.nl kan waarderen en dat ik jou met deze site ook een klein beetje inspiratie bied!

Warme groet,

Jan Klein Poelhuis