Waarom de mannengriep geen fabeltje is

Door Jan Klein Poelhuis

De letter R zit weer in de maand

Inmiddels heeft de zomer volgens de astronomische kalender ons land vorige week verlaten. En nu de tweede maand met de letter ‘R’ erin weer aanstaande is kan dat maar één ding betekenen. Het seizoen van de mannengriep is weer begonnen. Ontdek waarom de mannengriep geen fabeltje is!

Afgelopen week was het raak. De eerste verkoudheid sinds lange tijd besloot zich in mijn lichaam te nestelen. Mijn voorhoofdholtes liepen vol, mijn neus bleef maar lopen en de algehele malaise maakte zich van mij meester. Kortom: een lichte vorm van mannengriep!

Over de mannengriep wordt door vrouwen nogal eens lacherig gedaan. Mijn vriendin zei afgelopen week letterlijk: “Je bent ook zo’n zielige jongen, hoe je hier lijdzaam in bed ligt.” En dan op een toon die nét sarcastisch genoeg is om te laten blijken dat ze me niet serieus neemt. Natrappen noemen ze dat in het voetbal.

Kortom, hoog tijd om voor eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen over het bestaan van de mannengriep! Stellen mannen zich gewoon aan? Of is er meer aan de hand?

Waarom de mannengriep echt bestaat
Dieren (en in het bijzonder katten) hebben oneindig veel begrip voor de mannengriep ;-)

Op zoek naar de definitie van mannengriep

AD Columnist Özcan Akyol definieerde de mannengriep begin dit jaar als: “Een verbond tussen vrouwen om iedere man die ziek is, weg te zetten als kleinzerig.” Wat kunnen sommige columnisten de waarheid toch treffend op papier zetten. Hulde voor Özcan!

De Engelse Cambridge Dictionary lijkt mee te doen in het verbond en definieert de mannengriep als: “An illness such as a cold that is not serious, but that the person who has it treats as more serious, usually when this person is a man”. Ik vermoed dat er uitsluitend vrouwen werken op de redactie bij dit online woordenboek.

Dan moet het gerenommeerde instituut Harvard maar uitkomst bieden. Maar helaas: “The term man flu could be describing a constitutional character flaw of men who, when felled by a cold or flu, embellish the severity of their symptoms, quickly adopt a helpless “patient role,” and rely heavily on others to help them until they recover.”

Op Özcan na lijken de toonaangevende instituten op deze aardbol weinig respect te hebben voor de mannengroep. Tijd om het over een andere boeg te gooien dan maar.

De meest handige ingrediënten bij een mannengriep: thee en een pak tissues!

Wat zegt de wetenschap over de mannengriep?

Gelukkig hebben onderzoekers van andere universiteiten niet stilgezeten en zijn er studies gedaan naar hoe mannen en vrouwen verschillend op ziekte reageren. En wat blijkt: er zijn wel degelijk verschillen tussen beide seksen die de mannengriep kunnen verklaren.

Zo toont een van de onderzoeken aan dat vrouwen die met een griepvaccin geïnjecteerd worden een verhoogde immuunreactie vertonen. Slecht nieuws voor de mannelijke lezers: bij mannen is deze immuunreactie een stuk lager. Dit betekent dat vrouwen in de praktijk een beter afweermechanisme hebben tegen griep.

Maar het onderzoek ontdekte nog iets interessants. Hoe hoger het testosteron gehalte van de man, hoe lager de weerstand tegen het griepvaccin. Dus een ‘mannelijke’ man wordt als het ware dubbel gestraft. Terwijl vrouwen mannen met een hoog testosteron aantrekkelijker vinden ruiken. Hmmm, lekker consistent.

Ook voor de huis-tuin-en-keuken verkoudheid veroorzaakt door het Rhinovirus blijkt hetzelfde te gelden. Het immuunsysteem van de vrouw doet het bij verkoudheid ook een stuk beter dan dat van de man. Kleine kanttekening: dit geldt alleen voor vrouwen voor de menopauze, na de menopauze is de immuunreactie minder sterk.

Takeaway #1: Vrouwen hebben een hogere weerstand tegen griep en verkoudheid dan mannen.

De evolutionaire verschillen tussen mannen en vrouwen

Algemeen bekend is dat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen. In Nederland is de levensverwachting voor een man 80,2 jaar en voor een vrouw 83,3 jaar. De lijst van oudste nog levende mensen op aarde bewijst dat een te meer. In de top 35 staat welgeteld één man: op plek 35.

Evolutionair gezien lijkt dit ook logisch. Om als ‘menselijk soort’ te kunnen overleven is voortplanting essentieel. In dit proces heeft de man feitelijk gezien een vrij beperkte rol. Aan het begin van het proces doet de man zijn ‘kunstje’, vervolgens is zijn rol qua voortplanting daarmee uitgespeeld. 

Voor de vrouw begint het dan juist allemaal pas. Negen maanden baren, een pijnlijke bevalling, het geven van borstvoeding en ga zo maar door. Niets voor niets hebben vrouwen een hoger vetpercentage en een lager metabolisme. In tijden van honger kan de vrouw langer overleven en zorgen voor de baby.

Takeaway #2: Evolutionair gezien is de vrouw het sterkere geslacht (sorry to say gents!)

Een beetje begrip voor de mannengriep

Dus dames (en mijn vriendin in het bijzonder), ik hoop dat ik jullie heb kunnen aantonen dat de mannengriep toch echt op meer waarheid berust dan jullie denken. Mannen zijn slechter bestand tegen ziekte en leven ook nog eens korter. Ondanks dat wij mannen het vaak op brute kracht winnen is daarmee ook alles wel gezegd.

Dus laten we het volgende met elkaar afspraken. Als jullie vent de aanstaande herfst en winter geveld op bed ligt, slik het woord mannengriep in en wees eens extra zorgzaam voor die arme stakker!

Takeaway #3: Als een man zegt dat hij ziek is, dan is het geen aanstellerij en dan dient dit te allen tijde uiterst serieus genomen te worden

3 Reacties

Je vriendin 30 september 2019 - 09:18

Hahaha, wat mooi. Thanks voor dit artikel. Ik zal in het vervolg meer begrip tonen voor je ‘situatie’;)..

Reageer
Rosanne 1 oktober 2019 - 04:05

Hihi, vrouwen het sterkere ras 💪Uiteraard moeten we zorgen voor de minder bedeelde!

Reageer
Thijs 1 oktober 2019 - 21:32

Haha, mooi geschreven Jan!

Reageer

Laat een reactie achter