Seks voor het slapen (slaapspecial 5/5)

Door Jan Klein Poelhuis

Save the best for last: seks!

Hoog tijd voor wat meer opwinding in het laatste deel van de slaapspecial! Maar vergis je niet: deze laatste tip blijkt zeker niet van één van de minste te zijn. Want de horizontale lambada tussen de lakens, of terwijl seks, blijkt voor het slapen gaan een geweldige activiteit voor een betere nachtrust!

‘Hoe dan?’ hoor ik je denken. Want iedere volwassene kent het aloude adagium van de sportwereld: “geen seks voor de wedstrijd”. Maar de meeste vrouwelijke lezers zullen het plotseling in slaap vallen van de man na een wilde vrijpartij toch echt beter herkennen. 

Tijd om rode oortjes te krijgen en uit te vinden hoe seks voor het slapen gaan de nachtrust verbetert! Mooie bonus: de blog van deze week is lekker compact zodat er ook nog wat tijd overblijft voor wat praktijkoefening!

Seks voor het slapen
Een van de beste manieren om beter te slapen is seks voor het slapen gaan!

Wat gebeurt er bij een orgasme?

Het toverwoord van deze blog is ‘orgasme’. Want hersenscans tonen aan dat de enige staat waarin we een orgasme kunnen bereiken de staat van ontspanning is. Spanning en angst moet tijdens de seks worden losgelaten om een orgasme te bereiken. Vandaar het dat prestatiedruk het tegenovergestelde effect heeft.

Wanneer het magische orgasme eenaam bereikt is geeft het lichaam een cocktail aan stofjes af. Met jnuffelhormoon oxytocine en gelukshormoon serotonine (de oude bekende uit de slaapspecial over sporten en slaap) als de belangrijkste ingrediënten. Bijkomend voordeel is dat oxytocine het stresshormoon cortisol in het lichaam verlaagt.

Daarnaast zorgt een orgasme voor een toename van het hormoon prolactine. Het hormoon dat bij zwangere vrouwen zorgt voor het aanmaken van borstvoeding, maar dus ook ondersteunt bij een goede slaap. Tot slot zorgt prolactine (met name bij mannen) voor het gevoel van seksuele verzadiging. Vandaar de hersteltijd na een goede wip ;). 

Interessant feitje: tijdens seks maakt het lichaam 4x meer prolactine aan dan bij masturbatie! 

Voor vrouwen is er trouwens nog ander goed nieuws. Want bij een orgasme geeft het lichaam een dosis oestrogeen af, wat volgens onderzoekers zorgt voor meer REM slaap

Seks voor het slapen
Door een orgasme komt er een cocktail aan stofjes vrij die maakt dat we beter en dieper slapen.

Het kip-ei dilemma van seks voor het slapen gaan

Alle seinen staan op groen om te concluderen dat seks zorgt voor een betere nachtrust. Maar nu komt het: vermoeide mensen zijn minder snel geneigd tot seks voor het slapen gaan. Want duh, ze zijn moe! Terwijl seks de slaap juist ten goede komt, wat de seks weer ten goede komt etc. 

En nu? Hoe los je zo’n duivelse patstelling op? Om eerlijk te zijn heb ik ook het verlossende antwoord hierop niet. Zelf denk ik dat het per persoon en per koppel verschilt. Maar als filosoferend kom ik op het volgende uit:

  • Het plichtmatig een potje rollebollen puur omdat het goed is voor slaap lijkt mij afbreuk doen aan ‘de daad’.
  • Tegelijkertijd zet ook het keer op keer uitstellen van seks, met vermoeidheid als excuus, geen zoden aan de dijk. 

Daarom denk ik dat het begin bij tijd en aandacht voor elkaar. Een goed gesprek tijdens het avondeten, een glaasje wijn en oprecht luisteren naar wat de ander bezig houdt. In Canada is in een onderzoek bij vrouwen al aangetoond dat ‘intieme communicatie’ leidt tot meer seksueel verlangen. En van het een komt vanzelf het ander! 

Seks voor het slapen
Hoe doorbreek je het kip-ei dilemma dat slaap leidt tot seks en andersom. Is aandacht voor elkaar de sleutel?

Tot slot: twee tips voor meer actie in de slaapkamer

  1. Haal die TV uit de slaapkamer! Koppels met een televisie in de slaapkamer hebben gemiddeld minder seks en daarbij heeft het blauwe licht van de TV een negatief effect op ons ritme.
  2. Hetzelfde geldt voor de telefoon! In een onderzoek mochten deelnemers een week lang geen telefoon meenemen naar de slaapkamer. Resultaat? Ze waren blijer, gaven hun leven een hoger cijfer, relaties verbeterden en hetzelfde was het geval voor slaap. 
De TV blijk een slecht effect op zowel je seksleven als je nachtrust te hebben, uit de slaapkamer dus met dat ding!

It’s a wrap

Dat was hem dan: de 5-weekse slaapspecial! Ik hoop dat een aantal tips uit de slaapspecial een positief effect hebben gehad op jouw nachtrust. Vanaf volgende week pak ik de normale cyclus weer op!

En voor jou als trouwe lezer alvast een nieuwtje: ik mik erop eind deze maand een (gratis) ebook uit te brengen met daarin een aantal praktische hacks om jouw leven in het nieuwe decennium een boost te geven.

Volg janklp.nl, schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg mij op Instagram om hiervan niets te missen!


Overzicht van vorige slaapspecials

1. Gebruik cafeïne in je voordeel (het effect van cafeïne op slaap)
2. Love the Sun (het effect van zonlicht op slaap)
3. Het effect van sporten op slaap
4. Rust in je hoofd (het effect van meditatie op slaap)
5. Seks voor het slapen gaan

Laat een reactie achter