Drie keer diep ademhalen

Door Jan Klein Poelhuis

Rust belangrijker dan ooit

Helaas heeft de wereldwijde Coronacrisis ten opzichte van vorige week geen verbetering getoond. Sterker nog, trends in de data laten zien dat we ons in Nederland moeten opmaken voor een verdere verslechtering, vergelijkbaar met Italië. En zorgelijke situatie waarbij het bewaren van rust misschien wel belangrijker is dan ooit. 

Maar hoe zorg je er nou voor dat paniek niet de overhand krijgt? Maar dat je rustig blijft, juist in deze onrustige tijd? Iedereen heeft door zo zijn eigen manier voor. Voor de één werkt een wandeling, voor de ander een half uurtje gamen op de Playstation en weer een ander ontspant van een telefoongesprek met een vriend of vriendin. 

Maar er is één methode die voor iedereen werkt. Een methode die zo vanzelfsprekend is dat je er (onbewust) al de hele dag mee bezig bent. En het enige wat je hoeft te doen is het onbewuste een minuut lang bewust te maken. In deze (korte) blog zal ik je uitleggen hoe. 

23.040 keer per dag

Misschien voel je al wel aan waar ik naartoe wil. Ik wil het namelijk hebben over ademhaling. Wrang genoeg maakt het Coronavirus duidelijk hoe belangrijke ademhaling voor ons is. Een gemiddeld mens ademt tussen de 20.000 en 25.000 keer op een dag. En ik durf wel te stellen dat 99,99% van deze ademhalingen onbewust gebeuren.

Toch werkt het focussen op de ademhaling heel rustgevend. Een paar maanden geleden deed ik tijdens een speech voor medewerkers van KPN een ademhalingsoefening. Gezamenlijke ademden we een paar keer bewust diep in en uit. Toen ik twee minuten later vroeg wie er zich meer ontspannen voelde stak zo’n 90% zijn/haar hand op. 

Drie keer diep ademhalen
Een gemiddeld mens ademt 23.040 keer per dag!!

Drie tot vijf keer bewust ademhalen is genoeg

In de uitgebreide blog over meditatie kwam aan bod dat het lichaam een autonoom zenuwstelsel heeft dat op twee standen kan functioneren. De eerste stand zorgt ervoor dat we kunnen vechten of kunnen vluchten. De tweede stand daarentegen zorgt juist voor de broodnodige ontspanning. 

In deze stressvolle tijden is de vecht/vlucht stand chronisch overbelast. En dat heeft allerlei vervelende gevolgen, zoals mindere slaap, prikkelbaarder zijn en het maken van minder afgewogen keuzes. Juist daarom is het zo belangrijk om ontspanning te blijven vinden. 

En daarbij kan ademhaling uitkomst bieden. Door bewust een paar keer diep te ademen komt je lichaam tot rust. Besteed daarbij bewust aandacht aan wat er in jouw lichaam gebeurt tijdens deze ademhalingen. Voel hoe de lucht naar binnen wordt gezogen, je buik bol wordt en hoe je schouders bij het uitademen ontspannen.

Drie keer diep ademhalen
Drie keer diep ademhalen heeft al een enorm rustgevend effect!

Go for it!

Zoals velen zullen weten ben ik een groot fan van meditatie. Het geeft mij rust, helderheid en ruimte in mijn hoofd. Maar ik snap ook heel goed dat een kwartier in kleermakerszit op een kussen zitten een (flinke) brug te ver is. Maar ik weet zeker dat drie keer diep ademhalen jou moet lukken! Ik ben benieuwd wat het voor je doet. 

Stay healthy!

Jan

Laat een reactie achter