Wie is jouw rolmodel?

Door Jan Klein Poelhuis

Aan wie neem jij een voorbeeld?

Als kleine jongen had ik al posters van (inmiddels gevallen) jeugdhelden Lance Armstrong en Michael Boogerd in mijn slaapkamer hangen. Mannen aan wie ik als kleine jongen een voorbeeld nam. De lichte versnelling waarmee Armstrong de Alpencols bedwong was voor mij reden om een tandje lichter te trappen. 

Tijdens de voorbereiding op deze blog realiseerde ik me dat er eigenlijk niet zoveel is veranderd . Voorbeelden spelen nog steeds een belangrijke rol in mijn leven. Personen die in hun ontwikkeling verder zijn dan ik en van wie ik kan leren: de zogenaamde rolmodellen. Ontdek hoe je kunt leren van zulke rolmodellen!

Wie is jouw rolmodel?
Achteraf gezien was deze ‘Armstrong’ een betere keuze als rolmodel geweest ;).

Wat is een rolmodel?

De Engelstalige Wikipedia zegt er het volgende over: “A role model is a person whose behavior, example, or success is or can be emulated by others, especially by younger people.” Dat lijkt toch verdacht veel op hoe ik Lance Armstrong en Michael Boogerd in mijn jeugd verafgode. 

Gedurende de verschillende fases in mijn leven wijzigden deze rolmodellen nog weleens. Of omdat ze zoals mijn beide wielerhelden dopingzondaars bleken te zijn, of omdat mijn interesses wijzigden waardoor automatisch het bijbehorende rolmodel minder interessant werd.

Het nut van een rolmodel

Iedereen vindt het logisch dat een kleine knaap een grote jeugdheld heeft (waar de marketingindustrie trouwens handig gebruik van maakt). Maar op latere leeftijd hoeft er in essentie niet zoveel te veranderen. Afgezien van het feit dat een volwassene (meestal) in staat is met een meer kritische blik naar een rolmodel te kijken. 

Eigenlijk heb ik altijd 2-5 rolmodellen in mijn hoofd die ik bij het maken van belangrijke keuzes vragen stel. Wat zou die persoon doen in een vergelijkbare situatie? Wat zou die persoon mij voor advies geven? En hoe zou die persoon qua emoties reageren? 

Door het stellen van deze vragen spiegel ik mezelf aan die ander die al verder is in zijn (persoonlijke) ontwikkeling. Hieraan kan ik mezelf optrekken waardoor het voor eenvoudiger wordt de juiste keuzes te maken. 

Wie is jouw rolmodel?
Kinderen hebben (onbewust) altijd rolmodellen (beter bekend als Superhelden ;))

Van deze rolmodellen leer ik veel

1. Bruce Springsteen

Sinds jaar en dag een groot voorbeeld. Een dijk van een vent die zich door middel van muziek inzet om onrecht aan de kaak te stellen. Persoonlijk vind ik ‘The Boss’ buitengewoon authentiek, oprecht en altijd bereid zich in te zetten voor de medemens. 

2. Michael Singer

Vorig jaar las ik zijn boeken ‘The Untethered Soul en ‘The Surrender Experiment’ (onderdeel van de 7 leestips van juli 2019). In deze boeken leerde Singer mij datgeen wat zich in je leven manifesteert te accepteren. Want vechten tegen datgeen wat toch al heeft plaatsgevonden is per definitie zinloos.

3. Rich Roll (model -> sorry voor de woordgrap)

De laatste tijd heeft ultrarunner Rich Roll zich in mijn lijst met rolmodellen geplaatst. Een voormalig alcohol- en drukverslaafde die met een vegan lifestyle op zijn 40e een van de fitste atleten ter wereld werd. Daarnaast host Roll een heel goede podcast waarin hij bewijst een getalenteerd journalist te zijn!

4. Bill Gates

Niet omdat hij Microsoft heeft opgericht of omdat hij een van ’s werelds rijkste mensen is. Wel vanwege zijn kracht om complexe problemen praktisch oplosbaar te maken en vanwege zijn inzet voor de minder bedeelden. Zijn periodieke ‘think week‘ (een week weg zonder telefoon) ga ik binnenkort zelf uitproberen! Kijktip: Inside Bill’s Brain op Netflix!

5. Maatje Christiaan

Dat je rolmodellen ook in je directe omgeving kunt vinden bewijst mijn goede vriend Christiaan. Een puur & authentiek mens die altijd de juiste prioriteiten stelt en weet wat er uiteindelijk toe doet in het leven. Van hem heb ik geleerd af en toe heel bewust te genieten van de bijzondere momenten in het leven

Wie is jouw rolmodel?
Mijn maatje Christiaan is al meer dan 10 jaar een rolmodel voor me (zonder dat hij het weet hehe).

Vind jouw rolmodel

Waarom zou je alles zelf opnieuw uitvinden als er talloze wijze mensen je al zijn voorgegaan? Het is toch fantastisch om gebruik te kunnen maken van hun (levens)ervaring. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is jezelf regelmatig te spiegel aan die persoon. 

En begrijp me niet verkeerd. Al mijn rolmodellen zijn verre van volmaakt en het is zeker niet zo dat ik hun levenswijze onvoorwaardelijk goedkeur. Maar allemaal hebben ze inspirerende elementen, en allemaal op hun eigen manier. En zo kan ik daar weer mijn voordeel mee doen.

Aan wie neem jij een voorbeeld? Van wie leer jij het meest? Kortom: wie is jouw rolmodel?

Wie is jouw rolmodel?
Je zou een rolmodel kunnen zijn als een kompas: een tool om de juiste koers te bepalen!

Laat een reactie achter