Waarom ik ben gestart met janklp.nl

Door Jan Klein Poelhuis

De start van een eigen blog

Het eerste échte bericht op janklp.nl! Vandaag (1 juli) is de eerste dag dat ik officieel werkloos ben. Het voelt dan ook als een symbolisch moment om juist vandaag live te gaan met mijn eigen website. In deze blogpost neem ik jullie mee naar het verhaal achter janklp.nl. Ontdek waarom ik ben gestart met janklp.nl.

Maar om direct eerlijk te zijn: ik vind het heel spannend om dit bericht te schrijven en de wereld in te sturen. Een stemmetje in mijn hoofd zegt: “Straks leest niemand het. Misschien vinden mensen het wel stom. Er zijn al zoveel blogs etc.” Met andere woorden: deze stap valt helemaal buiten mijn comfort zone.

En toch voelt het goed om op ‘publiceer’ te drukken en mijn hart te volgen!

Een blog over het bereiken van meer geluk

Op regelmatige basis ga ik op janklp.nl berichten plaatsen. Inspirerende berichten over het bereiken van meer geluk in het leven. 

Ik lees veel boeken over geluk, happiness en spiritualiteit. Het lijkt me heel tof om andere mensen te inspireren met praktische tips, leuke inzichten en persoonlijke verhalen over het bereiken van meer geluk. Vandaar janklp.nl

Vind je het leuk om meer te weten over de aanleiding van deze site? Lees dan hieronder verder!

Geluk is een staat van zijn, ongeluk een staat van denken

Jan Bommerez in ‘Minder moeten, meer Flow

Een sabbatical? Why not!

De afgelopen jaren werkte ik bij een groot consultancy bureau aan de Zuid As in Amsterdam. Ik had een uitdagende, gevarieerde baan met leuke collega’s. Toch voelde ik dat mijn werk me op een dieper niveau niet voldoende zingeving gaf. 

Mijn werkende leven gaf ik het cijfer 7. Een cijfer waar ik vroeger op school direct voor zou tekenen! Maar is werk niet een te groot onderdeel van het leven om genoegen te nemen met een 7? Waarom niet streven naar een 9+?

Ik besloot om dit gevoel met mijn manager te delen en de mogelijkheden voor een sabbatical te onderzoeken. Tijd om te reflecteren, tijd om uit te zoeken of mijn interne navigatiesysteem wel uitgerust was met de voor mij beste route.

Mijn manager vond het een goed idee! En zo hoefde ik vanaf januari tot juli opeens niet meer naar kantoor terwijl ik officieel wel in dienst bleef. En sabbatical voor mijn 35e, wauw!

Tijd voor verandering!

Niet lang daarna stapte ik op het vliegtuig naar Cambodia. Ik had behoefte aan fysieke afstand, een nieuwe omgeving en om een tijdje alleen te zijn. De reis van 3,5 maanden door Azië werd een ervaring om niet snel te vergeten. 

Een ervaring met ontelbare mooie, leerzame maar ook pijnlijke momenten. Een tijd waarin ik veel boeken ben gaan lezen over geluk, happiness en spiritualiteit. En wat voelde dat lezen goed!

Afgelopen april viel het kwartje! Achter het stuur van een tuktuk in Sri Lanka voelde ik het antwoord. 

Het was tijd voor verandering. Ja, mijn werk als manager gaf me status, zekerheid en een goed inkomen. Maar het heilige vuur, de kracht die ontstaat wanneer je ergens vol passie voor gaat, die voelde ik niet. En precies dat maakt voor mij het verschil tussen het cijfer 7 of een 9+. 

Kortom: het roer moest om! Ik nam diezelfde avond nog ontslag.

You can’t start a fire without a spark

Bruce Springsteen (Dancing in the Dark)

Gelukkiger worden

Mijn ontslag gaf (on)bewust ruimte in mijn hoofd. Ik voelde me krachtig, creatief en kreeg veel inspiratie. Ik ging met nog meer energie interessante boeken lezen. Vergezeld door een notitieboekje en een pen noteerde ik van elk boek de take-aways.

Het lezen zorgde ervoor dat ik (subtiel) begon te veranderen! Ik begon dagelijks te mediteren en merkte dat onverwachte gebeurtenissen steeds (iets) minder vat op me kregen. Ik deed tal van oefeningen en ontdekte zo mijn waardes, overtuigingen en regels. 

Als beloning begon ik me steeds gelukkiger te voelen. Ik voelde op een diep niveau dat geluk niet van buiten, maar juist van binnenuit komt! 

Anderen inspireren

Na mijn reis merkte ook mijn omgeving een verandering. Vrienden vroegen me: “Jan, jij hebt zoveel gelezen en een soort van Buddha geworden. Welk boek kun je mij nou echt aanraden?” Mijn reactie was altijd: “Bijna alle boeken die ik heb gelezen zijn aanraders. Het hangt af van jouw behoefte.” Vaak ontstond dan een leuk gesprek en kon ik wel een tof boek aanraden.

Tip: bekijk ook eens de 7 inspirerende leestips (voor tijdens jouw vakantie)

Maar waarom stoppen bij het inspireren van mijn directe omgeving? Als het aan mij ligt houdt het daar niet op! Vandaar dat ik heb besloten om een eigen blog te beginnen. Op deze blog ga ik wekelijks inspirerende berichten plaatsen over het bereiken van meer geluk. Ik kijk er dan ook erg naar uit dit met jullie te delen!

Heb je aanvullingen, vragen of feedback? Laat het me dan vooral weten of laat een reactie hieronder achter. Ik sta er voor open!

11 Reacties

Arjen 1 juli 2019 - 09:13

Fantastische keuze Jan, gefeliciteerd. Heel benieuwd wat dit je de komende periode gaat brengen en van jouw inzichten profiteer ik graag mee dus ga je blog zeker lezen!

Reageer
Ivonne 1 juli 2019 - 10:15

Krachtige Keuze! En net als dat er nooit genoeg inspirerende mensen en boeken kunnen zijn, geldt dit ook voor blogs. Positiviteit brengt altijd wat moois voort. Veel succes, ik volg je!

Reageer
Sjoerd 1 juli 2019 - 11:26

Hi Jan, leuk om te lezen en moedige stap! Veel succes en plezier komende periode.

Reageer
Hans Stolte 1 juli 2019 - 12:00

Jan! Mooie en stoere keuze! Leuk om te lezen hoe e.e.a. is gelopen. Heel veel succes met deze nieuwe stap en ik blijf je volgen!

Reageer
Claudia 1 juli 2019 - 12:36

Hi Jan,

Via Melissa kwam ik op je weblog terecht en ik wil je een dik compliment geven voor de stap die je genomen hebt. Geweldig!

Je hebt mij door het lezen van je artikelen al aan het denken gezet en ik kreeg er een hele positieve vibe van. Ik kijk uit naar de rest van je blogs!

Keep up this spirit!

-XXX-

Reageer
Thomas Rohof 1 juli 2019 - 15:25

Mooi Jan, ga je volgen!

Reageer
Thomas 1 juli 2019 - 15:26

Mooi Jan, ik ga je volgen!

Reageer
Claudette 1 juli 2019 - 21:08

Stoer van je Jan! Ik hoop dat deze nieuwe periode in je leven je heel veel moois brengt!

Reageer
Dorien 2 juli 2019 - 12:34

Via mijn vriend kreeg ik je link doorgestuurd die nu de FGH bank heeft gewerkt. Hij zei dit is wel iets voor jou en indd hij heeft gelijk! Erg inspirerend watje schrijft en eengelijkgestemde gevonden. 😊 Jij zet mij toe om ook gewoon weer te bloggen! Dankjewel en ik ga je volgen! Succes👊🏼

Reageer
Guntov 2 juli 2019 - 22:05

Leest erg lekker weg Janov, mooi om jouw ervaring en beleving van de afgelopen maand zo te lezen, maar vooral ook een antwoord op de ‘7’ waar je al veel langer van bewust was. Keep it up!

Reageer
Jeannette den Boer 9 juli 2019 - 09:59

Tof verhaal Jan! Wat een goede stap, je hart volgen!
Ik ga je met plezier volgen!

Reageer

Laat een reactie achter