Hoe Eliud Kipchoge ons onderdeel liet zijn van iets groters

Door Jan Klein Poelhuis

Wanneer er geschiedenis wordt geschreven

Voel jij je ook onderdeel van iets groters bij historische momenten? Weet jij nog waar je was toen Neil Armstrong voet zette op de Maan? Toen de Berlijnse Muur in 1989 viel? Of toen Joop Zoetemelk en Jan Jansen de Tour de France wonnen? De kans is groot dat je bij zulke bijzondere momenten nu nog weet waar je toen was. 

Vorige week zaterdag (12 oktober 2019) was weer zo’n moment. De Keniaanse hardloper Eliud Kipchoge slechtte al eerste persoon ter wereld de grens van de 2:00 uur op de Marathon. De laatste monumentale barrière in de atletiek is na de officiële introductie van de Marathon op de Olympische Spelen van Londen in 1908 dan eindelijk verbroken. En als het iemand gegund is…

Als hardloper wordt regelmatig tegen mij gezegd dat hardlopen zo slecht is voor je knieën, botten en gewrichten. In een andere blog zocht ik dit uit. En wat blijkt? Hardlopen is juist goed voor je!

Tunnelvisie en het weekend met de Knapen

De afgelopen tijd heb ik (te) veel tijd besteed in mijn eigen wereld. Ik was druk met het bouwen van een nieuwe website voor mijn eigen coachingspraktijk en na verloop van tijd merkte dat ik steeds wat minder zin had om eropuit te gaan. Mijn productiviteit en inspiratie namen af en de prikkelbaarheid richting mijn omgeving nam toe. De tunnelvisie op mijn eigen doel werkte averechts.

Gelukkig was daar op 11 oktober het jaarlijkse vriendenweekend van ‘De Knapen’. Drie dagen lang met een groep van 10 toffe gasten naar Belgrado! Heerlijk om alle bezigheden naast me neer te kunnen leggen en te genieten van mijn vrienden, een ronduit indrukwekkende stad en een nieuwe cultuur. 

Binnen een paar uur had ik het slome, oninspirerende gevoel van me afgeschud. Het was één en al gezelligheid met alle tijd om bij te praten. Zelfs de 2,5 uur vertraging met Wizzair kon geen roet in het eten gooien. Het werd om meerdere redenen een weekend om niet snel te vergeten.

De Knapen op de Citadel van Belgrado

Eliud Kipchoge en zijn grotere doel

Terug naar Eliud Kipchoge. Twee jaar geleden probeerde hij reeds de 2 uur grens te doorbreken, maar kwam tijdens zijn recordpoging op het circuit van Monza 25 seconden tekort. Achteraf gaf hij aan dat het lopen over een leeg circuit zonder publiek mentaal heel zwaar was.

In overleg met zijn begeleidingsteam besloot hij in 2019 een nieuwe poging te wagen. Dit keer in een stad waar het publiek alle kans had om hem te steunen. Wenen werd de stad waar het zou moeten gebeuren. In de voorbereiding werd op elk detail gelet: Nike ontwierp de snelste marathonschoen ooit en het parcours bestond voor 90% uit rechte stukken.

Op 12 oktober 2019 was het dan zo ver. Na een mooie avond op stap in Belgrado werd ik gelukkig vroeg wakker. Direct schoot me te binnen dat vandaag Kipchoge’s recordpoging op de Marathon zou plaatsvinden. Kwart over acht was de start. Snel schoot ik uit bed om in de woonkamer van ons ho(s)tel de verrichtingen van Kipchoge te gaan volgen.

Knaap Bas was als vader van een kleine al wakker en vergezelde mij. Wat volgde was een van de mooiste momenten uit de sportgeschiedenis. Volledig uit de wind gehoudenliep Kipchoge, onder toeziend oog van ruim 120.000 toeschouwers, de marathon in 1 uur 59 minuten en 40 seconden. Wat een kippenvel moment toen hij juichend over de streep kwam.

Onderdeel zijn van iets groters
Bron: Facebook pagina INEOS 1:59 Challenge

Iedereen wil onderdeel zijn van iets groters

Maar wat mij achteraf gezien misschien nog wel het beste is bijgebleven is het beeld van de juichende ‘helpers’ in de achtergrond tijdens de finish van Kipchoge. In de voorbereiding op de marathon hadden de beste hardlopers ter wereld zich gemeld om Kipchoge te helpen bij zijn recordpoging door hem tijdens het lopen uit de wind te houden. 

Stuk voor stuk wisten deze toppers (waaronder oud Olympisch- en Wereldkampioenen) dat als er één persoon in staat was de magische grens van 2:00 te verbreken dat het Kipchoge was. En allemaal gunden ze het hem. Allemaal wilden ze onderdeel zijn van deze bijzondere missie die symbool stond voor iets groters. 

Kipchoge liet zien dat het hebben van een groot en inspirerend doel de sleutel is tot het verwezenlijken van dromen. En zo kwam het dat Kipchoge op 12 oktober 2019 geschiedenis schreef!

You cannot train alone and expect to run a fast time. There is a formula: 100% of me is nothing compared to 1% of the whole team. And that’s teamwork. That’s what I value.

Eliud Kipchoge

Kipchoge symboliseert meer dan alleen de Marathon

Met zijn record wil Kipchoge ons laten zien dat geen enkel mens beperkt is. Dat we veel meer kunnen dan we vaak denken. Zolang we maar zorgen voor ondersteuning door mensen die in ons geloven, die ons een warm hart toedragen en die het ons gunnen.

Het record van Kipchoge staat voor mij daarmee symbool voor het leven, voor vertrouwen en voor vriendschap. In een periode waarin te veel op mezelf focuste was daar Kipchoge. En of het nou een vriendengroep is zoals De Knapen, de sportvereniging of de kerk: het gaat om onderdeel zijn van iets groters. Alleen succesvol zijn is betekenisloos.

Bedankt Eliud en bedankt Knapen!

No human is limited.

Eliud Kipchoge

Laat een reactie achter