Maak je week waardevoller in een uur

Door Jan Klein Poelhuis

Voorbij vliegende weken

Herken je dat? De weken vliegen aan je voorbij. Voordat je het door hebt breekt de nieuwe maand alweer aan en moet je moeite doen om je te herinneren wat je in de voorafgaande weken hebt gedaan. Gelukkig is daar een simpele oplossing voor die je week waardevoller maakt!

Voor mij waren de voorbij vliegende weken ook een bekend fenomeen. In de waan van de dag liet ik mijn agenda vaak volstromen met tal van afspraken. Op zondagavond kwam ik dan tot de conclusie dat ik te weinig tijd had besteed aan de voor mij écht belangrijke dingen.

Gelukkig heb ik ontdekt dat dit niet zo hoeft te zijn! Stephen Covey geeft hier in zijn beroemde boek ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ een praktische oplossing voor. Met een investering van slechts één uur per week zijn mijn weken waardevoller geworden en voel ik me gelukkiger!

Lees verder en ik beloof je dat deze oplossing ook jou kan helpen!


De kracht van visualisatie

Elke zondagavond neem ik een uur de tijd om de week die komen gaat door te nemen. Ik visualiseer dan hoe mijn dagen eruit gaan zien en hoe dat voelt. Wie ga ik deze week zien? Waar moet ik deze week naar toe? En waar staat nog niets ingepland en heb ik tijd voor mezelf?

All things are created twice. There’s a mental or first creation, and a physical or second creation to all things

Stephen Covey

Het vooraf visualiseren voelt misschien als vreemd of als tijdverspilling. Maar hang on… Juist het tegenovergestelde blijkt waar te zijn! Al in 1995 deden Harvard onderzoekers een experiment naar het effect van visualisatie. Tijdens dit experiment werden deelnemers in drie groepen verdeeld:

 1. Deelnemers uit groep 1 kregen door middel van pianoles een melodie aangeleerd
 2. Deelnemers uit groep 2 werden zonder verdere instructie in een ruimte met een piano geplaatst
 3. Deelnemers uit groep 3 werden voor de piano geplaatst en mochten de melodie alleen visualiseren 

En guess what: de deelnemers uit groep 3 speelden de melodie bijna net zo goed als de deelnemers uit groep 1. En dat zonder fysieke oefening! Visualisatie blijkt dezelfde hersengebieden te activeren als het uitvoeren van de daadwerkelijke fysieke handeling. 

Visualisatie is een super krachtig instrument om op allerlei niveaus meer resultaat te behalen. Niets voor niets is visualisatie erg populair bij (top)sporters (waaronder een Olympisch Kampioen skiën).

Skiërs staan erom bekend dat ze voor iedere wedstrijd het parcours in hun hoofd visualiseren.

De weekplanner

Terug naar het onderwerp van deze blog. Stephen Covey heeft een handige weekplanner ontwikkeld. Zelf print ik deze planner op zondagavond uit en ga hier vervolgens een klein uur mee aan de slag. Heel ouderwets, maar volgens onderzoekers werkt papier soms beter dan een scherm. 

Het begint bij het identificeren van de verschillende rollen die je in je leven vervult. Op basis hiervan geef je uiteindelijk je week vorm. Deze rollen noteer je aan de linkerkant van de pagina. Een aantal voorbeelden van mogelijke rollen in jouw leven:

 • De rol van ‘partner’ voor je vriend of vriendin;
 • De rol van ‘vriend’ voor je vrienden;
 • De rol van ‘ouder’ voor je kinderen;
 • De rol van ‘manager’ op je werk;
 • De rol van ‘vrijwilliger’ bij de sportvereniging etc.
Onderzoek toont aan dat werken op papier in sommige gevallen beter werkt dan digitaal werken.

Het stellen van doelen

Per rol bepaal je vervolgens voor de komende week 1 of 2 doelen. Waar wil je deze week bewust je energie op richten? Wat wil je bereiken? Wie wil je extra in het zonnetje zetten? Aan welke (vergeten) vriendschap wil je deze week tijd besteden?

Door vooraf je doelen van die week te bepalen zorg je voor focus. Focus op de personen, en activiteiten die er voor jou toe doen. Maar focus betekent vooral ook ‘nee’ zeggen tegen dingen die geen doel zijn voor die week.

Het opschrijven van een doel maakt het werkelijkheid. Het doel gaat voelen als een belofte aan jezelf. Persoonlijk is een geschreven belofte aan mezelf bijna heilig. En een belofte aan jezelf niet nakomen voelt voor mij heel rot.

“Where focus goes, energy flows.”

Tony Robbins

Blijven investeren in jezelf

Naast het stellen van doelen heeft ieder mens ook tijd nodig om te investeren in jezelf. Wekelijkse tijd om te investeren in je fysieke, mentale, spirituele en emotionele gezondheid zodat je over 30-40 jaar nog steeds vitaal bent. Een paar voorbeelden:

 • Fysiek: sporten, goede voeding, voldoende slaap 
 • Mentaal: lezen, muziek maken, creatief bezig zijn
 • Spiritueel: meditatie, yoga, in de natuur zijn
 • Emotioneel: samen lunchen, je gevoelens uiten aan een geliefde, een feest organiseren

In een drukke week zijn deze momenten vaak de eerste die het veld moeten ruimen. Logisch ook, hiermee hoef je niemand anders teleur te stellen. Maar toch zijn juist deze momenten een lange termijn investering in jezelf en in je geluk. Eigenlijk heb je geen tijd om niet te investeren in jezelf.

“Give me six hours to chop down a tree and I will spend the first four sharpening the axe.”

Abraham Lincoln

Tip: wil je meer weten over investeren in jezelf? Lees dan ook eens de blog met de 5 tips om gezonder & ouder te worden uit het boek van Dr. Sinclair.

Het inplannen van je week 

Nu wordt het tijd om de doelen en de investeringen in jezelf aan een specifieke dag (of dagen) toe te kennen. In de planner is hiervoor het bovenste gedeelte gereserveerd. Dit mag ook een kortere omschrijving zijn.

Het onderste gedeelte van de planner is gereserveerd voor je normale agenda. Voor mij is dit puur een hulpmiddel om op voorhand inzicht te krijgen in de week en prioriteiten te stellen. Tijdens de week gebruik ik overdag mijn digitale agenda. 

Tijdens de week probeer ik elke avond de weekplanner even te bekijken. Dan reflecteer ik de dag van vandaag en neem door wat morgen voor me in petto heeft. Dit hoeft helemaal niet lang te duren, maar het zorgt wel voor nog meer focus!

Maar mijn agenda zit al vol!

Maar wat als de week die komen gaat al helemaal volgepland is? Dan heeft het maken van een weekplanning toch helemaal geen zin? Er valt toch niets meer aan te veranderen… En hoe logisch dit ook klinkt, toch heeft het maken van een weekplanning (op lange termijn) absoluut zin:

 1. Het zorgt voor meer inzicht en bewustwording in de drukte van je weken. Misschien besef je helemaal niet dat je agenda elke dag vol zit en dat je geen tijd hebt voor investeringen in jezelf. De weekplanner maakt je hier dan van bewust zodat je wel keuzes kan gaan maken in de komende weken.
 2. Door vooraf de week te visualiseren wordt het mogelijk om intenties te zetten bij specifieke afspraken. Bijvoorbeeld het wekelijkse saaie overleg op je werk. Heeft het zin om dat uur minuut voor minuut af te tellen? Of zou je aan je manager kunnen voorstellen het format te wijzigen omdat het overleg voelt als tijdverspilling…

“Je bent druk omdat je geen moeilijke keuzes maakt!”

Tony Krabbe (auteur van het boek Busy)

Maak ook jouw week waardevoller

Natuurlijk is de weekplanning geen wondermiddel die je weken volledig veranderen. Tenslotte ben jij het die zelf bepaalt hoe jouw week eruit gaat zien. Maar de weekplanning is wel een mooie methode die je bewuster maakt van je tijdsbesteding. 

Geef het eens een kans en oordeel zelf! Ik ben heel benieuwd of het ook jou helpt!

Tip: als je dan toch je week aan het plannen bent, denk dan ook eens na over een activiteit buiten je comfort zone. Bekijk daarvoor eens de blog over het vergroten van je comfort zone. In deze blog lees je wat de comfort zone precies is en waarom het loont deze te vergroten.


10 Reacties

Arjen 1 juli 2019 - 09:15

Goed stuk man! Ik ga er mee experimenteren 😊

Reageer
Ivonne 1 juli 2019 - 09:58

Inspirerend! Slipping through my fingers…all that time..wie kent het niet? Ga de weekplanner invoeren!

Reageer
Tavie 1 juli 2019 - 12:36

Leuk Jan! En je kent dit filmpje vast ook wel? https://www.youtube.com/watch?v=FJ5K7uePr8g

Reageer
Mark Vermue 1 juli 2019 - 20:17

Leuk ik ga ‘m downloaden en proberen!

Reageer
Jacco 1 juli 2019 - 22:45

Helemaal eens! Regelmatig reflecteren werkt. Onder het motto “meten is weten” werp ik wekelijks een blik op mijn ‘huishoudboekje’. Een tip die ik kreeg toen ik op kamers ging en me nu nog steeds helpt te corrigeren wanneer mijn uitgavenpatroon uit de bocht schiet. Eigenlijk raar dat ik het nooit op mijn agenda heb toegepast. Dank je voor de tip Jan!

Reageer
Guntov 2 juli 2019 - 22:15

Dit ga ik zeker proberen, bewust/mindful zijn van wat je gaat doen de komende week! Had visualisatie laatst ook op een training van werk, maar vooral om een project te visualiseren. Geen haar op mijn hoofd die de link met privé legde 🙂 Zeer dank!

Reageer
Roos 3 juli 2019 - 08:10

Ik ga hem eens printen! Mooi Meer aandacht voor jezelf verdeeld in: fysiek, mentaal, spiritueel en emotioneel! De weken vliegen zeker voorbij, vaak met dingen die uiteindelijk niet zo heel belangrijk zijn…

Reageer
Roos 3 juli 2019 - 08:10

Ik ga hem eens printen! Mooi Meer aandacht voor jezelf verdeeld in: fysiek, mentaal, spiritueel en emotioneel! De weken vliegen zeker voorbij, vaak met dingen die uiteindelijk niet zo heel belangrijk zijn…

Reageer
Roelant 3 juli 2019 - 14:19

Goed verhaal, herkenbaar en vooral ook heel pragmatisch te gebruiken. Niet ‘zweverig’, gewoon heel handig! Mooi dat je de vele boeken die je leest, zo kunt vertalen naar tips voor ‘Jan en alleman ‘..😉

Reageer
Hannie 3 juli 2019 - 22:40

Confronterend Jan , zo herkenbaar. Ik heb de week planner uitgeprint en ga er mee aan de slag. En hij staat op mijn bureaublad om uitgeprint te worden voor mijn cliënten.(voor wie dat wil uiteraard). Dank je wel!

Reageer

Laat een reactie achter