Stel jezelf deze 3 vragen en word gelukkiger

Door Jan Klein Poelhuis

Bewuster, dankbaarder en gelukkig

Vorige week ging over dankbaarheid als alternatief voor (hoge) verwachtingen. De blog van deze week haakt daar voor een deel op in. Ik wil graag 3 vragen met je delen die jou kunnen helpen bewuster, dankbaarder en vooral gelukkiger te worden. Het is net zo eenvoudig als het klinkt. In deze blog laat ik je zien hoe het werkt.

Verwacht in deze blog geen lange theoretische uiteenzettingen. Het komt vandaag neer op een simpel A4tje dat je makkelijk kan gebruiken in het dagelijks leven en waarmee jij je voordeel kan doen. Vanzelfsprekend wel onderbouwd met een klein beetje (wetenschappelijk) bewijs ;). 

Trouwens voordat ik het vergeet te vermelden: elke maandagochtend om 06:00 publiceer ik de nieuwe blog. Dus check janklp.nl op weg naar je werk voor een positieve start van jouw week!

De drie vragen die je gelukkiger maken

De kwaliteit van je leven wordt mede bepaald door de vragen die je jezelf stelt. Vandaar dat elk zelfhulpboek wel een aantal vragen bevat die erop gericht zijn jouw denkpatronen te veranderen. Over het algemeen zijn het vragen die je stelt om bewuster te worden van jouw leven en de keuzes die je maakt.

De afgelopen maanden heb ik geëxperimenteerd met veel van deze vragen. Sommige vragen werkten goed, sommige vragen wat minder. Graag deel ik de 3 vragen die voor mij de meeste waarde bleken te hebben. Drie vragen die mij helpen om aan het einde van iedere dag bewust te reflecteren en waardoor ik me gelukkiger ben gaan voelen:

  1. Wat heb ik vandaag (aan een ander) gegeven?
  2. Wat heb ik vandaag geleerd?
  3. Waar ben ik vandaag (in het bijzonder) dankbaar voor?

Onderaan deze blog vind je een link naar een template dat je kan gebruiken om deze 3 vragen te beantwoorden. Het template biedt ruimte voor één week. Dus perfect te gebruiken in combinatie met de weekplanner

Tip: print de weekplanner aan de ene kant en de drie vragen aan de andere kant van de pagina.

Drie redenen waarom juist deze vragen zo goed werken

1. Geven maakt gelukkig

Onderzoek toont aan dat geven gelukkiger maakt dan ontvangen. Door iets te geven aan een ander voelen we ons verbonden met die ander. We voelen ons waardevol omdat we iets voor een ander hebben kunnen betekenen. Kortom: we doen er toe en mogen er zijn!

Dit is fantastisch nieuws! Want we kunnen zelf bepalen wanneer we iets aan een ander geven. En geven maakt je dus ook nog eens gelukkig. Om eerlijk te zijn was dit voor mij wel een openbaring. Vandaar dat ik mezelf elke dag voorneem iets te geven (zodat ik in de avond niet met mijn mond vol tanden sta bij het beantwoorden van de 1e vraag ;)).

Bij het beantwoorden van de vraag wat je hebt gegeven mag je zeker creatief zijn! Geven hoeft namelijk helemaal niet om geld te gaan. Wanneer je tijd maakt om aan de eenzame bejaarde buurvrouw te vragen hoe het met haar gaat dan is dat ook een gift. Of wanneer je iemand langs de kant van de weg helpt met het repareren van een lekke band.

Het is niet voor niets dat een groeiend aantal miljardairs heeft besloten een aanzienlijk deel van hun vermogen te doneren aan goede doelen. Maar zoals gezegd, geven hoeft niet om geld te gaan. Dus wees eens wat aardiger voor een ander en:

  • Help de vrouw in de scootmobiel bij de Albert Heijn;
  • Geef jouw vriendelijke collega een compliment;
  • Verras je partner met een bos bloemen.

Je wordt er zelf gelukkiger van en tegelijkertijd wordt de wereld een stukje mooier! Wil je meer inspiratie over geven en klaarstaan voor een ander? Lees dan eens mijn blog over Giny, mijn voormalige buurvrouw.

“You can’t live a perfect day without doing something for someone who will never be able to repay you.”

John Wooden
Onderzoek toont aan dat geven gelukkiger maakt dan ontvangen.

2. Stilstand is achteruitgang

Vanaf het moment dat we geboren worden draait ons hele leven om groei. Zelf vind ik het geweldig om de kleine kids van mijn beste vrienden (op) te zien groeien. Van het beginnen met omrollen in de wieg tot de eerste stapjes rechtop in de woonkamer. Opgroeien is een lange weg van voortdurende groei.

Bij een kind is groei nog ongelofelijk goed zichtbaar. Maar op latere leeftijd hebben veel mensen het idee dat ze stoppen met groeien en dat ze (niet alleen fysiek) krimpen. Maar het mooie is dat groei niet stopt wanneer je eenmaal volwassen bent. Groei gaat door tot het moment waarop we onze laatste adem uitblazen. Alleen verschuift de focus van onze groei.

Een mooi voorbeeld uit mijn familie waar ik trots op ben is dat van mijn moeder. Nadat mijn broer Joost en ik uit huis waren besloot mijn moeder op haar 52e af te reizen naar Afrika om daar een opleiding te gaan volgen. Hoezo zou groei op latere leeftijd niet mogelijk zijn? En afgelopen week heb ik met mijn 76 jarige vader een nieuwe smartphone gekocht omdat hij ook wil kunnen Whatsappen.

Het leren van nieuwe dingen zorgt ervoor dat je geest scherp blijft. Continu blijven leren zorgt ervoor dat je geheugen meetbaar beter wordt. Maar nieuwe dingen leren werkt het beste als je uit je comfort zone gaat. Vandaar dat reizen en in aanraking komen met onbekende mensen en culturen ook zo leerzaam is.

“Anyone who stops learning is old, whether at twenty or eighty. Anyone who keeps learning stays young. The greatest thing in life is to keep your mind young.”

Henry Ford
Alles wat niet groeit, dat krimpt.

3. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn

Als ik puur naar mijn eigen leven kijk dan is er ongelofelijk veel om dankbaar voor te zijn. Ik heb een fijne relatie, een topper van een broer en ik heb een goede band met mijn ouders die beide nog leven. Daarbij heb ik er voor gekozen om voorlopig fulltime met mijn eigen ontwikkeling bezig te zijn en kan ik de racefiets op wanneer ik wil. Wat een luxe!

Terwijl ik dit schrijf geniet ik van een heerlijke koortslip. Ik vind het wel treffend dat deze ongewenste metgezel juist nu is opgedoken. Waar ik vroeger pilletjes, zalfjes, warmtesticks en ijskompressen van stal haalde om me maar tegen de koortslip te verzetten, daar laat ik het nu rustig gebeuren. Gek genoeg vind ik het mooi dat mijn lichaam een signaal geeft, aan mij om daarnaar te luisteren en het te accepteren.

In het leven is het is heel makkelijk om te focussen op dat ene ding dat niet zo gaat zoals je eigenlijk zou willen. Vaak is dat ook nog eens het ding waar je, als het eenmaal gebeurd is, geen invloed meer op hebt. In mijn geval dus nu de koortslip. Maar is het niet veel veel zinvoller je aandacht en energie te richten op de dingen waar je wel invloed op hebt en dankbaar voor kan zijn?

Zo sta ik tegenwoordig elke dag een paar minuten stil bij alles waar ik dankbaar voor kan zijn. Ik kies vervolgens één ding uit waar ik die dag specifiek dankbaar voor ben. Zoals vandaag, waar ik het 1,5 jaar oude kindje van één van mijn beste vrienden tegen kwam en van hem een dikke high-five kreeg. Soms hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn….

“Be thankful for what you have; you’ll end up having more. If you concentrate on what you don’t have, you will never, ever have enough.”

Oprah Winfrey
Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Waar mag jij dankbaar voor zijn?

Download het gratis template

Zoals beloofd hieronder de link naar het template met de drie vragen. Neem jij elke avond al een bewust momentje om jouw dag af te sluiten? Voor mij is dit een fijne gewoonte geworden die me helpt elke dag te geven, te leren en vooral dankbaar te zijn. Met als ultieme bonus dat ik me er gelukkiger door ben gaan voelen.

Dat gun ik jou ook, veel plezier! Have fun!

Als uitsmijter nog een heel tof TED filmpje over geluk (brace yourself voor deze hyperactieve psycholoog):

3 Reacties

ICH 15 juli 2019 - 12:06

Prachtig stuk! Geluk bestaat niet zonder dankbaarheid, het is de sleutel tot geluk. En het is te vinden in de kleine dingen die een grote impact hebben. Juist het opschrijven ervan (goede tip!) maakt het zichtbaar en brengt het daadwerkelijk onder ogen. Mooie foto ook die mij ontroert, wat een geweldige krachtige moedige sporter! Daar doet geen t meer of minder wat aan af!

Reageer
Guntov 23 juli 2019 - 22:58

Wijze woorden weer! Deze website begint een uiterst interessante toolkit te worden!
Die gozer uit het filmpje denkt (en praat) 250% keer zo snel als een normaal mens hahaha, en nog paar mooie jokes ook, briljant!

Reageer
Rosanne 24 juli 2019 - 22:15

Go Justin!! Erg fijn dat jij al die opgedane kennis vragen van al die boeken voor ons lezer samenvat Jan! Mooie vragen om bij stil te staan iedere dag en heel leuk geschreven! Ik ben dankbaar voor de dikke kus van Jasmine, ik heb geleerd dat het meertje Down Under heel dichtbij en chill is, en geef jou hier een compliment!

Reageer

Laat een reactie achter