De Miracle Morning tijdens de Coronacrisis

Door Jan Klein Poelhuis

Dagelijkse ritme overhoop

Grote kans dat de afgelopen weken jouw dagelijkse ritme helemaal overhoop is gegooid. De dingen die normaal altijd zo vanzelfsprekend leken zijn dat opeens niet meer. Niet meer even op vrijdag nog snel de kroeg in of gezellig uit eten met je vriend of vriendin. 

Misschien vind jij het ook wel moeilijk om in deze vreemde tijden een ritme in je dag te krijgen. Wellicht helpt deze blog je! Het gaat vandaag namelijk over de Miracle Morning, zoals bedacht door Had Elron in zijn gelijknamige boek. Dit boek maakte eerder al onderdeel uit van de blog met de 5 meest inspirerende boeken voor 2020

In Miracle Morning vertelt Elron dat hij op jonge leeftijd een verschrikkelijk auto-ongeluk heeft meegemaakt en daarna moeite had zijn leven weer op te pakken. Hij vond zichzelf letterlijk en figuurlijk ‘slachtoffer’ en kon geen verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen leven. 

Het Miracle Morning Framework

Uiteindelijk beschrijft Had Elron hoe het beginnen met de Miracle Morning uiteindelijk zijn leven heeft veranderd. Het uitgangspunt van de Miracle Morning is dat we stiekem teveel denken over de dingen die we zouden moeten doen, in plaats van ze daadwerkelijk te doen

Voor mij was dit lange tijd heel herkenbaar. Om eerlijk te zijn heb zelfs het schrijven van deze blog tot zondagmiddag uitgesteld. Terwijl het veel meer rust had gegeven als ik het gewoon vanochtend meteen had gedaan. Zoals Balkenende ooit zei: “eerst het zuur, dan het zoet”.

De Miracle Morning komt er in het kort op neer dat je vroeg in de ochtend die dingen moet doen waar je de rest van de dag profijt van hebt en op kan teren. Zes dingen die zo goed werken dat je aan het einde van je dag uiteindelijk tijd overhoudt. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn toch?

De Miracle Morning

1. Stilte 

Voor mij is het iedere ochtend eigenlijk standaard dat ik eerst mijn telefoon aan zet en kijk naar het Coronanieuws, naar de beurzen in Azië en naar sportnieuws (wat er nu niet is). De dag begint dus eigenlijk met veel, niet zo hele relevante, informatie en het contrast met de stille nacht is dan ook groot. 

Zou het niet veel relaxter zijn om een paar minuten in bewuste stilte wakker te worden? Bijvoorbeeld door een paar keer diep adem te halen of door een (geleide) meditatie van 10-15 minuten? De voordelen van stilte zijn inmiddels wel bewezen (zie ook de mediatie blog).  

“Silence is a source of great strength.”

Lao Tzu

2. Affirmaties

Je moet eerst zelf geloven dat je iets kunt voordat je anderen ervan kunt overtuigen. Zo zei Mohammed Ali keer op keer tegen zichzelf: “I Am the Greatest”. Veel mensen zijn in werkelijkheid het tegenovergestelde van Ali en herhalen tegen zichzelf juist dat ze iets niet kunnen. 

Het is de bedoeling van affirmaties om datgeen wat je graag wilt bereiken iedere ochtend met overtuiging (hardop) te herhalen. Door deze herhaling worden affirmaties in het onderbewuste ingebakken als overtuiging. Waardoor je er uiteindelijk ook bewust overtuigt van raakt dat jij waar kan maken wat je zo graag wilt. 

“The is nothing either good or bad, but thinking makes it so.”

William Shakespeare

3. Visualisaties

Zelf vind ik het makkelijker om een kwartier te mediteren dan te visualiseren. Maar visualisatie heeft zeker waarde. Door te visualiseren creëer je een mentaal beeld van wat je later in de werkelijkheid zou willen gaan manifesteren

Topsporters doen veel aan visualisatie. Marathonlopers stellen zich alvast voor hoe hun benen voelen na 35 kilometer en kunnen zich zo alvast voorbereiden op de pijn. Maar ook skiërs, muzikanten en golfers als Tiger Woods staan bekend om hun visualisaties. 

In de allereerste blog op janklp.nl over de weekplanner vind je meer over visualisaties.

“When you visualise, then you materialise.”

Dennis Waitley

4. Beweging

Dat beweging goed voor je is komt bijna in ieder week wel een keer terug. En iedere keer zich ik weer dat het belang van bewegen niet genoeg benadrukt kan worden. Bewegen is namelijk goed voor zo ongeveer elk denkbaar onderdeel van ons leven (zoals slaap)!

In de Miracle Morning gaat het niet om een uur intensief sporten. Het gaat erom je dag goed te beginnen door je lichaam op gang te brengen. Dit kan al met een paar minuutjes per ochtend. Een paar intensieve oefeningen, yogaposes of een blokje om zijn al genoeg. 

“Hardest thing about exercise? Getting out of the front door. Don’t think. Just go.”

Lewis Pugh

5. Lezen

Jezelf blijven ontwikkelen door het opslurpen van nieuwe kennis is misschien wel een van de belangrijkste activiteiten om je brein scherp te houden. Zo runnen Warren Buffet (89) en Charlie Munger (96) samen nog steeds een van de grootste bedrijven ter wereld. 

Het geheim van deze mannen? Dagelijks veel lezen! Zorgen dat je iedere avond wijzer naar bed gaat dan dat je bent opgestaan. Natuurlijk is het lang niet altijd makkelijk tijd te vinden om te lezen. Maar besef dat de beste investering altijd die in jezelf is!

Op zoek naar goede leestips? Kijk dan zeker eens op onderstaande blog!
1. Inspirerende leestips voor op vakantie
2. Inspirerende boeken voor 2020

“Read 500 pages every week. That’s how knowledge builds up, like compound interest.”

Warren Buffet

6. Schrijven

Zelf combineer ik iedere ochtend lezen en schrijven. Wanneer ik een boek lees maak ik (mentale) notities in een Moleskine boekje. Maar ook acties, ideeën en andere hersenspinsel schrijf ik regelmatig op. 

De realiteit is nou eenmaal dat die computer in je hoofd maar beperkte korte-termijn capaciteit heeft. Door dingen van je hoofd naar papier te verplaatsen ontstaat er meer ruimte in je hoofd. Ruimte voor creativiteit, visualisaties of voor gewoon stilte.

“Wie schrijft, die blijft.”

J.B. Klein Poelhuis (een bekende quote onder beleggers die mijn vader prachtig vond om te gebruiken)

Beginnen met de Miracle Morning

Voor mij betekent de Miracle Morning dat ik iedere ochtend iets eerder opsta. In willekeurige volgorde doe ik dan vaak 4 tot 6 van de Miracle Morning dingen. Sowieso lees, schrijf, mediteer en beweeg (ok 1 rustdag per week) iedere ochtend. Visualisaties en affirmaties doe ik minder vaak. 

Wellicht kan de Miracle Morning jou in tijden van de Coronacrisis wat ritme geven. Een mogelijk voorbeeld van een Miracle Morning ochtend:

  • 5 minuten stilte
  • 3-5 minuten affirmaties
  • 3-5 minuten visualisaties
  • 5-10 minuten beweging
  • 10 minuten lezen
  • 10 minuten schrijven

In totaal kost dit je iedere ochtend 45 minuten. Maar eigenlijk kan je dag dan al niet meer stuk. Wat er ook gebeurt, deze investering in jezelf heb je alvast in de pocket. Overigens kan ik je het officiële boek ook van harte aanraden. Te bestellen via de (affiliate) link hieronder :). 

Laat een reactie achter