De Giny factor: klaar staan voor een ander

Door Jan Klein Poelhuis

Hoe de verjaardag van mijn moeder inspiratie voor deze blog werd

Vorige week zondagmiddag was de verjaardag van mijn moeder in de Achterhoek. Ik had niet voorzien dat uitgerekend die verjaardag de inspiratie ging geven voor deze blog. Maar toen ik een paar dagen geleden aan het hardlopen was vond ik dat ‘De Giny factor’ wel een blog verdiende.

Je zal nu wel denken, waar the f*** gaat dit heen? Hele goede vraag! Giny is de voormalige buurvrouw van mijn moeder en is na verloop van tijd een vriendin van mijn moeder geworden.

Een vriendin van het soort dat pas op de voorgrond treedt als er hulp nodig is of als er iets mis gaat. Als het menig ander teveel wordt, dan staat daar Giny. 

Klaar staan voor een ander

Tijdens verjaardagen moet je als jarige een duizendpoot zijn. Gasten vragen aandacht, willen hun cadeautjes geven en stellen een gevuld glas met een lekkere versnapering ook op prijs. Dat zijn een hoop eisen aan de gastvrouw, zeker als je zelf nog van je eigen verjaardag wilt genieten en met gasten wilt praten.

Op dat soort momenten stroopt een vriendin als Giny haar mouwen op. Zo weet ik nog heel goed dat ik als kleine jongen bij de lurven werd gepakt door haar: “Jan, vraag jij de gasten eens of ze nog wat willen drinken. Jan, pak jij de vaatwasser eens in etc.” Achteraf bekeken waren het kleine lesjes om iets te doen voor een ander.

De huidige generatie millennials (waar ik ook bij hoor) heeft nog weleens de neiging om op zichzelf gefocust te zijn. Ook ik maak me hier schuldig aan: “Wat doe ik aan? Zouden er wel cocktails zijn? Er is toch wel Heineken in plaats van Bavaria (dat in de Bonus is)?” Allemaal vragen die uiteindelijk over jezelf gaan en niet over de ander.

Maar het enige dat uiteindelijk telt is hoe jij met jouw aanwezigheid de jarige een leuke dag bezorgt. En dat voorbeeld geeft Giny mij eens per jaar: rondlopen met hapjes, inschenken van drankjes, helpen met opruimen en tussendoor ook nog geïnteresseerd in een ander. Met een vriendin als Giny geef je nog eens een verjaardag.

De wereld kan een beetje Giny factor wel gebruiken

Tussen het bonte gezelschap tijdens de verjaardagen van mijn moeder is Giny voor mij een inspiratie. Niet alleen omdat ze haarfijn aanvoelt wanneer er hulp nodig is, maar ook omdat ze zo recht door zee is. Ze wind er geen doekjes om en stelt relevante vragen. Soms een tikkeltje direct, maar altijd met de goede intentie.

Ik neem me bij deze voor tijdens de komende verjaardagen van vrienden een beetje meer van de Giny factor onder de arm mee te nemen. Leuk voor de jarige, en als bijkomend voordeel heeft geven aan een ander ook nog eens een positief effect op je eigen geluk! 

Welke rol speel jij op verjaardagen van vrienden en familie? Doe mee en wordt een beetje meer Giny! Lees vooral ook eens de blog met de 3 dagelijkse vragen en ontdek hoe jij door te geven gelukkig kan worden!

“The meaning of life is to find your gift. The purpose of life is to give it away.”

Pablo Picasso

De blog van volgende week

Volgende week gaat over mijn ervaring met vasten. Ik heb ruim 3 dagen niets gegeten en alleen op water geleefd.
Een unieke ervaring en een grote mentale uitdaging. Maar dat het niet alleen maar hosanna is zoals gezondheids-fundamentalisten me deden geloven bleek al snel. Meer in de blog van volgende week!
Update: lees de blog hier!

Laat een reactie achter