Home Geluk Hierom loont het vergroten van je comfort zone (+ handige 4 tips)

Hierom loont het vergroten van je comfort zone (+ handige 4 tips)

by Jan Klein Poelhuis
Comfort zone vergroten

Toch niet weer die comfort zone (en het liftavontuur)

Weer een blog over die freakin comfort zone…. aaargh. Jan, kan je niet gewoon een ander onderwerp pakken en daar wat over schrijven? Over de friend zone bijvoorbeeld? Point taken, de comfort zone is niet het minst besproken onderwerp. Maar wist je dat je comfort zone vergroten veel voordelen biedt?

Maar toch vraag ik een klein beetje van jullie geduld, want het begrijpen van de comfort zone is een belangrijk sleutel naar een interessanter en rijker leven. Laat ik eens met een voorbeeld uit mijn eigen leven beginnen. Een stiekeme drang om uit mijn comfort zone te stappen en naar Moskou te gaan liften was namelijk de aanleiding van deze blog.

Nu is Moskou wel meteen een hele onderneming, zeker omdat ik nog nooit heb gelift. Dus heb ik afgelopen weekend wat bordjes gemaakt en ben langs de kant van de weg in Utrecht gaan staan. Eindbestemming: Tilburg. En om eerlijk te zijn: de eerste 10 minuten stond ik letterlijk met knikkende knietjes langs de kant van de weg.

De ene na de andere auto raasde voorbij. Natuurlijk ging ik twijfelen aan mijn plan, stond ik wel op de goede plek? Nemen mensen überhaupt nog wel lifters mee? Mijn mind ging met me aan de haal. Gelukkig kwam al snel de verlossende auto langs en kon ik tot Gorinchem meerijden met een politieman (iets met de blog van vorige week hehe).

Vanaf het benzinestation aan de A27 zou het niet meer zo lastig zijn dacht ik. Nou niets bleek minder waar! Super veel mensen die me mee wilden nemen naar Breda. Maar Tilburg, helaas. Toch werd het geduldige wachten beloond! Drie ritjes later bereikte ik na 4 uur Tilburg.

Liften is echt een tof avontuur: je ontmoet leuke mensen en het is echt een kick als er weer een auto stopt. En mijn comfort zone? Die is gisteren iets gegroeid..

Allemaal leuk en aardig hoor ik je denken, maar hoe werkt die comfort zone dan precies? Wat is het nut van die comfort zone? En wat voor zin heeft het om die comfort zone te verlaten zoals zovelen je willen doen geloven? En kan ik ook mijn comfort zone vergroten? Lees verder en je vindt op al deze vragen het antwoord!

Waarom hebben we een comfort zone?

De comfort zone is de mentale staat waarin je geen angst heb en waarin je een veilig gevoel hebt. Je kan je op een manier gedragen die tot voorspelbare resultaten leidt, zonder stress en op de loer liggend gevaar. Het nadeel hiervan is dat de mogelijkheden om nieuwe dingen te leren en jezelf te ontwikkelen in de comfort zone beperkt zijn. 

Toch is de comfort zone er niet voor niets Als het goed is zorgt jouw comfort zone er namelijk voor dat je ’s avonds zonder angst voor gevaren op je kussen kan ploffen. Zonder comfort zone zou het leven een helse onderneming worden waarbij je continu op je hoede zou moeten zijn voor onheil.

Comfort zone vergroten
De comfort zone zocht er onder andere voor dat we ’s avonds kunnen ontspannen

De comfort zone kent een belangrijke valkuil

Maar als die comfort zone zo’n veilige plek is, waarom staan dit soort blogs dan altijd vol met verhalen om buiten je comfort zone te treden? Misschien geeft één wereldberoemde uitspraak daarop wel het beste antwoord: “als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”.

Het gevaar van de comfort zone is dat deze zo comfortabel wordt dat je er eigenlijk niet meer uit wilt. Dat je stopt met leren. Het helpt om de vier elementaire basisbehoeftes van ieder mens er nog eens bij te pakken (zie ook de blog over de 9 stappen naar succesvolle verandering).

Iedereen vervult deze vier basisbehoeftes op een bepaalde manier. Daarbij heeft ieder persoon een individuele voorkeur voor twee van de vier basisbehoeftes. Voor een risico-avers persoon is zekerheid erg belangrijk, terwijl variatie voor iemand als Mathieu van der Poel juist essentieel is. Daar zit ook meteen het grote spanningsveld in onze behoeftes.

Wanneer we teveel tijd in de zekerheid van onze comfort zone doorbrengen wordt de drempel voor nieuwe dingen (variatie) steeds hoger. Onze omgeving verandert, wij blijven hangen in onze comfort zone en langzaam komen de muren op ons af. 

En de oorzaak van dit alles? Angst voor het onbekende en angst om te verliezen wat we nu hebben. Terwijl iedereen weet: angst is een hele slechte raadgever. Als het aan onze angst lag kuste geen enkele puber ooit een jongen of meisje…

“If you want to conquer fear, don’t sit home and think about it.”

Dale Carnegie
Het gevaar is dat we teveel tijd in de comfort zone doorbrengen en stoppen met nieuwe dingen leren.

Het voordeel van een grote comfort zone

Hoe groter onze comfort zone, op des te meer plekken voelen we ons prettig. Vergelijk het met de eerste dag vroeger op school of de eerste dag bij een nieuwe werkgever. De kans is groot dat je die dag flink gespannen was. Je wist niet wat je kon verwachten, kende niemand en liep wat onbeholpen door het gebouw. 

Een paar maanden fast forward: lachend loop je met die groep leuke collega’s naar het bedrijfsrestaurant terwijl je onderweg die knappe collega van de andere afdeling nog even groet. Een groot contrast he! Maar wat is er nou veranderd ten opzichte van een paar maanden daarvoor?

Het zit zo: elke keer wanneer je iets doet buiten je comfort zone voelt dat spannend en eng. Om beter met die angst om te kunnen gaan maakt je lichaam cortisol en adrenaline aan. Stofjes die je helpen net iets alerter te zijn en die je helpen een ‘bedreigende’ situatie aan te kunnen. 

Door de aanmaak van deze stofjes verhoog je over het algemeen je presentaties. En is die ene spannende presentatie waar je zo tegen op zag uiteindelijk toch goed afgelopen? Dan maakt stress plaats voor het heerlijke gevoel van euforie en trots dat velen zullen herkennen.

Het verhaal is eigenlijk simpel: als je iets spannends vaak genoeg doet, dan komt het steeds een stapje dichter bij je comfort zone. Totdat het uiteindelijk onderdeel is van je comfort zone. 

Comfort zone vergroten
Hoe vaker je iets spannends doet, het sneller het onderdeel is van de comfort zone.

Vier tips voor het vergroten van je comfort zone

Klinkt dit allemaal herkenbaar voor je? Dan schat ik zo in dat je ook geïnteresseerd bent in het vergroten van je comfort zone. Want buiten je comfort zone, daar ligt de echte groei. Hieronder volgen een aantal tips die je hierbij kunnen helpen. 

Tip 1: Doe elke dag bewust iets buiten je comfort zone

Onder het mom van: ’Übung macht den Meister’. Door regelmatig iets buiten je comfort zone te doen raak je steeds wat vertrouwder met dat ongemakkelijke gevoel in je onderbuik. Dit kan echt heel simpel beginnen: neem een andere route naar je werk of lunch met andere collega’s.

Door de grenzen van je comfort zone op te zoeken zorg je ervoor dat je niet indut en blijft groeien. En als bonus: je leert dus iedere week nieuwe dingen en nieuwe mensen kennen! Zo was liften voor mij heel bewust spelen met mijn angst om de controle volledig kwijt te zijn.

“Do one thing every day that scares you.” –

Eleanor Roosevelt

Tip 2: Deel je grote doel op in trapjes

Stel je voor dat je stiekem veel bewondering hebt voor goede publieke sprekers en dat zelf eigenlijk ook wel eens zou willen. Maar je vindt het ontzettend eng en durft het eigenlijk niet. Hoe pak je dat nou aan? Want zonder oefening op een groot podium gaan staan is vrij riskant. 

Het werkt heel goed om een trap te visualiseren. Boven aan de trap staat jouw grote doel (spreken op bijvoorbeeld TEDx) en onderaan de trap sta je nu. Wat zijn nu logische stappen die je langzaam de trap op helpen? 

Misschien begint het wel om eens een praatje bij de lokale vereniging te houden over jouw onderwerp. En kan je dat daarna uitbreiden naar de regionale radio. Langzaam vergroot je zo je comfort zone tot het uiteindelijk doel binnen bereik komt. Zolang je maar in beweging blijft!

Tip 3: Pas op voor de panic zone!

Een te grote stap buiten je comfort zone kan je naar de panic zone leiden. Stel je voor dat je in het publiek van De Wereld Draait Door zit. Opeens komt de producer van DWDD vijf minuten voor het begin van de show naar jou toe. 

Matthijs is onwel geworden, jij bent zijn vervanger! De kans is klein dat je dit als een stapje buiten je comfort zone ziet. De kans is vele malen groter dat je in paniek raakt en zo snel mogelijk de studio wilt ontvluchten. 

Uiteraard een onrealistisch voorbeeld maar de boodschap is denk ik wel duidelijk. Zoek niet meteen het uiterste op maar houd het realistisch!

Tip 4: Koester je comfort zone

Deze hele blog komt misschien wel over als een betoog om continu buiten je comfort zone te treden. Niets is minder waar! Want buiten je comfort zone maak je cortisol en adrenaline aan. Wanneer je te lang achter elkaar deze stofjes aanmaakt wordt het steeds lastiger nog te kunnen ontspannen en voel je (teveel) stress. 

Zorg dus zeker voor voldoende tijd om uit te blazen van je spannende belevenissen zodat je weer met frisse moed nieuwe uitdagingen kan aangaan! 

Doe jij mee met de 7-dagen challenge?

Ik neem me voor de laatste week van augustus iedere dag iets kleins buiten mijn comfort zone te doen. Het liftavontuur heeft me geïnspireerd bewuster tijd te spenderen buiten mijn comfort zone. Want daar ligt de groei!

Doe je mee? Ik ben benieuwd wat het jou brengt!

Comfort zone vergroten
Durf jij het aan om een week lang bewust je comfort zone te vergroten (zoals in deze terror-slinger te gaan)?

You may also like

Leave a Comment