De Mental Detox: doe mee met de 21-dagen challenge en ontgift je mind!

Door Jan Klein Poelhuis

Een kort lontje

Lijkt jouw spreekwoordelijke lontje ook korter nu de dagen korter worden? Als je thuis komt klaag je tegen je partner over de langer wordende files in de herfst. Of je klaagt dat je volledig verregend bent door een plotselinge hoosbui die niet op Buienradar stond. Allemaal herkenbaar, maar evenzo zinloos.

Herken jij jezelf hierin? Als dat zo is: dan daag ik je uit om met mij mee te doen met de 21 dagen Mental Detox Challenge! Waar de vorige blogs voornamelijk gingen over de fysieke detox (drie dagen vasten en het verliezen van vet), daar gaat de blog van vandaag juist over de mentale variant.

Wat houdt de Mental Detox Challenge in? Het kan eigenlijk niet simpeler. Tijdens de challenge is het gedurende 21 aaneengesloten dagen niet toegestaan te klagen, negatieve kritiek te uiten en te roddelen. Doe je dit wel? Dan begin je weer op dag 0. Lijkt simpel toch? Ga dan samen met mij de uitdaging aan!

De kracht van spraak

Wie heeft in zijn jeugd de uitspraak “schelden doet geen pijn” weleens gehoord? Lichamelijk gezien klopt deze uitspraak. Maar in ons hoofd werkt het toch allemaal net even anders. Negativiteit heeft de neiging lang te blijven hangen en een prominente plaats in te nemen. 

Zo kan ik me de donderspeech van de KPN directeur na mijn ingediende ontslag nog goed herinneren. Het heeft wel even geduurd voordat dat mini-trauma plaats maakte voor medelijden met de beste man. De innerlijke dialoog die ik verbond aan dit moment maakte het een pijnlijke herinnering. Woorden vormen namelijk een basis voor de realiteit in onze mind. 

De negatieve innerlijke dialogen die je voert kunnen problemen veroorzaken of zelfs leiden tot falen, zeker als wat minder optimistisch van aard bent. Moraal van het verhaal? Uitgesproken negativiteit heeft soms een grotere impact dan je denkt en heeft vaak juist een averechts effect. Lekker mee kappen dus!

Ben jij ook een klager?

Maar stoppen met klagen, negatieve kritiek uiten en roddelen is makkelijker gezegd dan gedaan. We doen het namelijk niet voor niets, het vervult een behoefte. Zo kan klagen er voor zorgen dat we aandacht krijgen (zoals bij de mannengriep) en kan roddelen er voor zorgen dat we ons verheven voelen boven de ander waarover we roddelen. 

Eigenlijk zijn klagen, negatieve kritiek uiten en roddelen allemaal hele goedkope manieren om zelf aandacht te krijgen. En om eerlijk te zijn doe ik er zelf vrolijk aan mee. Maar zou het niet veel fijner zijn om aandacht te krijgen vanwege jouw positiviteit? Iedereen kent wel een persoon die zo positief is dat je er graag bij in de buurt bent en die je juist energie geeft.

Maar heb jij een idee hoe vaak je nou klaagt? Om een idee te krijgen heb ik afgelopen week met mijn vriendin voor de grap eens geprobeerd een dag niet te klagen. Vooraf had ik al een vermoeden dat het voor mij (ik ben best kritisch) niet eenvoudig zou zijn. Maar dat de challenge een uur volhouden al een uitdaging zou zijn, dat vond ik wel confronterend. 

Complaining is like bad breath. We notice it when coming out of someone else’s mouth, but not when it comes from our own.

Will Bowen

De Mental Detox Challenge 

De 21 dagen Mental Detox Challenge is uitgevonden door de Amerikaan Willen Bowen. Hij richtte de Complaint Free World movement op met als doel de wereld klaagvrij te maken. Kenmerkend voor deze movement is het paarse bandje dat je van pols verwisselt als je toch klaagt. Deze belangrijke fysieke handeling (meta-cognition) zorgt voor meer bewustzijn.

P.s. ik heb 20 armbandjes besteld. Wil je er ook één? Mail me dan op info@janklp.nl en voor 2 euro incl. verzending ligt er 1 op je mat.

In de Mental Detox Challenge gaat het er om je te onthouden van klagen, kritiek en roddelen. Voor mij is de definitie van klagen het praten over dingen die niet zo gaan zoals je zou willen zonder daarbij met een oplossing te komen. Als we klagen gebruiken we woorden om ons te focussen op dingen die niet zo zijn zoals we zouden willen. 

“Kla·gen (klaagde, heeft geklaagd): 1) droefheid of pijn door geluiden of woorden uiten 2) zijn ontevredenheid uiten”

Van Dale

Soms is de definitie van klagen arbitrair, want wanneer kan een uitspraak doorgaan voor een feitelijk statement en wanneer is het ordinair klagen? Als je jezelf dat afvraagt was het waarschijnlijk een klacht ;). Het gaat erom of je als spreker een innerlijke ontevredenheid voelt. Is dat zo? Dan was het een klacht. 

De vier spelregels van de Mental Detox Challenge

  1. Gedurende 21 aaneengesloten dagen niet klagen, geen negatieve kritiek uiten en niet roddelen. Alleen uitgesproken woorden tellen, denken telt niet. 
  2. Wanneer je klaagt, negatieve kritiek uit of roddelt: dan begin je weer op dag 0. Ook als je aan het einde van dag 20 de mist in bent gegaan. 
  3. Iedere keer als je regel 2 breekt verplaats je het armbandje naar de andere pols. Een andere cue mag ook, als er maar een fysieke handeling volgt.
  4. Wil je meedoen met de challenge? Laat dan in de comments weten dat je meedoet! En als het je gelukt is, laat dat dan ook even in de comments weten. 

Wat levert het niet klagen je op?

Bij een challenge hoort eigenlijk een prijs. Nu dacht ik erover om een lekker flesje bubbels ter beschikking te stellen aan diegene die de 21 dagen het eerst volbrengt.. Maar eigenlijk vind ik dat niet passend. De prijs van elimineren van klagen, negatieve kritiek en roddelen is namelijk vele malen groter. 

Door je te onthouden van klagen, negatieve kritiek en roddelen zul je (naar het schijnt) namelijk een positiever, gelukkiger en opgewekter mens worden. Maar voordat je dat bereikt wachten eerst de vier fases van bewustwording:

  1. Onbewust onbekwaam (je hebt niet door hoeveel je klaagt)
  2. Bewust onbekwaam (je hebt door hoeveel je klaagt maar kunt het nog moeilijk stoppen)
  3. Bewust bekwaam (je klaag veel minder maar het kost nog wel wat moeite
  4. Onbewust bekwaam (de verandering is consistent en je klaagt niet langer)

Durf jij de uitdaging aan? Doe dan mee met de Challenge!

Het lijkt me super tof de challenge aan te gaan met meer mensen! Niet alleen werkt dat stimulerend, hoe meer mensen meedoen hoe vrolijker de wereld wordt! Wil je nou meer weten over de mental detox challenge? Will Bowen heeft een mooi boek (zie hieronder) geschreven over de 21 dagen challenge. Ik heb het vorige week gelezen en het is een aanrader!

P.s. met deze blog breng ik stap 4 (creëren van een hefboom) van de 9 stappen naar succesvolle verandering in de praktijk. Door de 21-dagen challenge openlijk aan te gaan is er geen weg meer terug ;). 

1 Reacties

Melissa 7 oktober 2019 - 08:21

Ik doe mee! Op dit moment na een paar dagen geleden te zijn gestart ben ik bewust onbekwaam, hopelijk snel (on)bewust bekwaam: klaag vrij!;)

Reageer

Laat een reactie achter