7 inspirerende leestips voor jouw vakantie

Door Jan Klein Poelhuis

Vakantie: meer dan alleen ontspanning…?

Afgelopen zaterdag is de schoolvakantie in het midden van het land begonnen. Ga jij er ook uit om te genieten van een vakantie? Of geniet je van de rust nu half werkend Nederland in het buitenland zit? In beide gevallen heb ik 7 inspirerende leestips voor tijdens jouw vakantie!

Een vakantie is meer dan een periode van ontspanning. Het is een tijd van reflectie, van dankbaarheid en ook een tijd om nieuwe dingen te leren. Want hiervoor ontbreekt vaak de tijd in het drukke dagelijkse leven. De letterlijke (en vaak ook figuurlijke) afstand maken vakanties hiervoor het ideale moment. 

Tijdens vakanties ben ik gek op lezen. Boeken geven mij inspiratie en de mogelijkheid om iets te leren zonder zelf het wiel uit te vinden. Tijdens mijn reis heb ik een heel arsenaal boeken doorgeakkerd. Een aantal van deze boeken is ‘blijven hangen’ en hebben mijn leven positief beïnvloed. 

Houd jij van lezen in de vakantie? En zoek je een boek dat je aan het denken zet? Vandaag 7 leestips voor inspiratie tijdens jouw vakantie. Uiteraard met toelichting waarom deze boeken zo lezenswaardig zijn. En ben je dan nog niet verzadigd? Dan heb ik nog 3 bonus tips voor je!

De 7 inspirerende leestips voor jouw vakantie

☀ = eenvoudig leesbaar – ☀☀☀ = iets meer concentratie vereist

1. Busy – Tony Crabbe

 “Busy is een goed leesbaar boek dat hulp biedt bij het doorbreken van een drukke levensstijl” 

Heb jij het altijd druk? Heb je het idee dat je nooit aan belangrijke zaken toe komt? En vind jij het moeilijk nee te zeggen? Weet dat je dan lang niet de enige bent… Maar als jij toe bent aan verandering en tips & tricks wilt leren hoe je dit patroon kunt doorbreken, dan is dit écht het boek voor jou!

Zoek je een boek om in een halve dag op een strandbedje door te bladeren? Bewaar deze dan voor later. In Busy word je namelijk flink aan het werk gezet. Door middel van allerlei opdrachten krijg je inzicht in jouw eigen gedrag dat je zo ‘busy’ maakt. En ik kan je vertellen: dat is soms best confronterend. Maar zonder zelfinzicht geen verandering, toch?

Daarbij is Busy leuk geschreven en leest het relatief eenvoudig. Als uitsmijter alvast een quote om je aan het denken te zetten: “Being busy is often aspirational, people want to show how busy they are because they fear they don’t really matter.”


2. Factfulness – Hans Rosling

 “Factfulness geeft moed en laat zien dat er genoeg belangrijke positieve trends zijn in de wereld”

Word jij weleens mismoedig van al het negatieve nieuws? Ook dan dan ben je niet de enige. Het zit zo: negatief nieuws verkoopt beter (iets met onze amygdala…). Rosling besloot, om samen met zijn dochter en schoonzoon, onderzoek te doen naar het verhaal achter al het negatieve nieuws. Het resultaat daarvan is het indrukwekkende boek Factfulness.

Factfulness is een boek van hoop. Rosling geeft 10 redenen geeft waarom het beter gaat met de aarde dan gedacht. Zo laat hij zien dat het percentage mensen levend in extreme armoede daalt, dat meer kinderen naar school gaan en dat het aantal terrorismeslachtoffers structureel daalt. Maar hij deelt ook zijn eigen indrukwekkende ervaringen als dokter en laat zien dat er ook nog veel werk te doen is!

Heb jij behoefte aan hoop en kan je een dosis positiviteit en perspectief gebruiken? Hou je van wel doordacht boek met onderbouwde feiten? Overweeg dan zeker dit boek te lezen! Je bent in goed gezelschap want het voorwoord is door Bill & Melinda Gates geschreven.


3. Social – Matthew Lieberman

 “Social gaat diep in op de werking van ons brein en toont aan dat wij socialer zijn dan gedacht” 

Het eerste boek dat ik las tijdens mijn sabbatical periode was Social. En om eerlijk te zijn: Social is zeker niet het gemakkelijkste boek om te lezen. Lieberman gaat namelijk vrij diep in op het functioneren van onze hersens. Maar als je even doorbijt dan geeft Social ongelofelijk veel mooie inzichten.

In Social maakt psycholoog Lieberman duidelijk dat wij ‘wired to connect’ zijn. Als het eropaan komt zijn mensen niet individualistisch, maar denken we juist vanuit het collectief waartoe we behoren (familie, vrienden etc.). Sterker nog, wanneer ons brein in rust is, dan is het ‘sociale’ deel van onze hersen actief. Sociaal denken is onze ‘standaard’.

Misschien ken je het gevoel wel dat je buitengesloten wordt van een groep. Met andere woorden: je hoort er (even) niet bij. Ik ken het en het is een rot gevoel! Lieberman laat zien dat ons brein deze emotionele pijn op dezelfde manier verwerkt als fysieke pijn. De metafoor “een gebroken hart” kan je letterlijker nemen dan je wellicht dacht.


4. The Surrender Experiment – Michael Singer

 “Michael Singer laat in The Surrender Experiment zien dat overgave kan leiden tot overvloed”

Heb jij ook weleens last van een stem in je hoofd dat over van alles en nog wat ongevraagd zijn mening geeft? Of dat allerlei doemscenario’s bedenkt aan de vooravond van die ene belangrijke presentatie? Vraag je dan eens af wie de waarnemer is van dat stemmetje. Want hoe kunnen wij ons bewust zijn van onze eigen gedachtes?

Al op jonge leeftijd besloot de spirituele Michael Singer zich over te geven aan de flow van het leven. Volgens zijn overtuiging loont het om je over te geven aan datgeen wat op je pad komt, in plaats van je te verzetten tegen de dingen die niet passen bij het ideaalplaatje in je hoofd. Wat er door deze instelling op zijn pad is gekomen is ronduit bizar te noemen.

Niet alleen werd op zijn erf de Temple of Universe gebouwd, zelf richtte hij (per ongeluk) een bedrijf op in medische software. Een bedrijf dat gestaag bleef doorgroeien tot beursgenoteerde onderneming. Hou jij van een lichte spirituele touch? En wil je een indrukwekkend verhaal lezen? Dan is dit boek zeker wat voor jou!5. Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman

 “De genialiteit van Kahneman druipt ervan af! Weet dat je minder rationeel bent dan je denkt…”

Zonder enige twijfel is dit boek van gedragseconoom en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman het meeste bekende van de leestips. En zeker niet zonder reden! Thinking, Fast and Slow bevat de essentie van al het onderzoekswerk van de inmiddels 85-jarige Kahneman. En dat is nogal wat!

Kahneman legt onder andere haarfijn uit dat ons brein twee verschillende standen heeft. We hebben een ‘snelle’ stand waarin we snel denken, routinematig handelen en beslissingen op de automatische piloot nemen. En we hebben een langzame stand van ons brein dat we gebruiken wanneer we ons ergens écht voor moeten concentreren of iets nieuws leren.

Deze twee verschillende standen van ons brein hebben een grote impact op ons functioneren in het dagelijks leven. De snelle stand kost namelijk beduidend minder energie dan de langzame stand en krijgt zodoende vaak onze voorkeur. Terwijl het juist de langzame stand is waarmee je betrouwbare beslissingen neemt. Met mega interessante voorbeelden laat Kahneman zien dat wij veel en veel minder rationaal zijn dan we vaak denken.


6. The Chimp Paradox – Steve Peters

“In dit meesterwerk van Steve Peters leer je de emotionele ‘Chimp’ in jouw hoofd te kalmeren.”

Waarom kunnen we soms empathisch en begripvol reageren terwijl we andere keren iemand impulsief afsnauwen? In ons brein zitten een aantal hersengebieden die Dr. Peters voor het gemak de Chimp (de aap), de Human (de mens) en de Computer noemt. Ieder van die gebieden heeft een functie, alleen is de samenwerking tussen de gebieden lang niet altijd optimaal.

Steve Peters legt in heel begrijpelijke taal uit hoe ons brein werkt en waarom onze ‘aap’ zorgt voor emotionele reacties. Onze innerlijke ‘chimp’ is gericht op overleving en houdt niet zo van bedreigingen. Terwijl de innerlijke ‘Human’ in ons juist op zoek is naar verbinding. Beide hebben verschillende behoeftes en vereisen een andere benadering. 

Dit boek kan je helpen je eigen patronen te doorzien! Waarom lukt het niet om je doelen te bereiken? Hoe kaapt je chimp continu je aandacht? En hoe kalmeer je jouw Chimp zodat je Human aan bod komt? Als je dat soort vragen interessant vindt dan ga je dit boek fantastisch vinden!


7. Awaken The Giant Within – Anthony Robbins

In een blog over inspirerende boeken Tony Robbins niet ontbreken. Ja, Robbins is de Amerikaan die grote meerdaagse events organiseert en waarvan sommigen mensen jeuk krijgen. Toch zijn er weinig mensen krachtiger in het creëren van momentum en verandering dan Tony Robbins. 

Zijn boek Awaken The Giant Within is daar een voorbeeld van. Enerzijds bevat het boek veel diepgang en legt het haarfijn uit wat het effect is van jouw waardes, overtuigingen en leefregels op je leven. Anderzijds dwingt het boek je door opdrachten actie te ondernemen om jouw droomleven te realiseren. 

Zelf heb ik in Sri Lanka op het strand urenlang opdrachten gemaakt waar ik nu nog iedere dag de vruchten van pluk. Regelmatig blader ik in mijn schrift nog terug naar wat ik toen heb opgeschreven. Heb jij zin om aan het werk te gaan? Dan wordt het genieten met dit boek!De 3 inspirerende bonus leestips voor jouw vakantie

☀ = eenvoudig leesbaar – ☀☀☀ = iets meer concentratie vereist

8. Geweldloze Communicatie – Marshall Rosenberg

 “Rosenberg geeft je diepgaand inzicht in je eigen verantwoordelijkheid bij het communiceren”

In het dagelijks leven communiceren we de hele dag. Je zou verwachten dat we met zoveel ervaring allemaal experts zijn in communicatie. Laat ik eens bij mezelf beginnen en in de spiegel kijken: niets is minder waar! Daadwerkelijk goed communiceren is niet zo makkelijk. 

Rosenberg legt in zijn boek prachtig uit hoe je op een geweldloze manier communiceert. Geweldloos betekent zelf eigenaarschap nemen van gevoelens zonder daar de ander verantwoordelijk voor te stellen. Hiervoor is het essentieel om jouw behoeftes op een duidelijke manier te kunnen uiten. En om empathisch te kunnen luisteren naar de behoeftes van een ander (zonder oordeel, zonder advies etc.)

In het boek staat zo mooi: “We gebruiken taal op allerlei manieren om onszelf wijs te maken dat onze gevoelens het resultaat zijn van wat anderen doen”. Ik vond dit best wel een brute stelling. Maar hoe langer ik er over nadacht, hoe meer ik besefte dat het waar is. Herken je dit ook? Dan is dit boek vast iets voor jou!


9. Doughnut Economics – Kate Raworth

Verbaas jij je weleens over onze economie? Waarom wordt onze welvaart vaak gemeten aan de hand van economische groei? En wat als economische groei nou ten koste gaat van andere belangrijke dingen zoals het klimaat?

Kate Raworth bekijkt onze economie vanuit een totaal ander perspectief dan de reguliere econoom. Ze stelt een alternatief economisch besturingsmodel voor dat veel verder gaat dan de focus op het Bruto Binnenlands Product (BBP). Jawel, in de vorm van een donut… De donut bestaat uit verschillende componenten waaronder gezondheidszorg, educatie en sociale gelijkheid. 

Raworth doet een beroep op de veranderkracht van de jongere generaties. Daarbij geeft ze mooie voorbeelden uit verschillende werelddelen. Misschien is The Donut Economy niet het meest gemakkelijk lezende boek voor bij het zwembad, maar het bied je waarschijnlijk genoeg ‘food for thought’ over onze economie.


10. Verbaal Meesterschap – Remco Claassen

 “Leer hoe je een presentatie geeft die je publiek van begin tot eind boeit en aanzet tot actie”

Klinkt het voor jou herkenbaar dat het geven van een presentatie spannend is? En dat je vooraf uren kwijt bent aan het maken van een gelikte PowerPoint presentatie? Als ex-consultant heb ik menig presentatietraining gevolgd. Toch trapte ik voor iedere presentatie in de valkuil om urenlang PowerPoint sheets te finetunen.

Remco Claassen zet op uiterst humoristische wijze uiteen hoe jij een boodschap effectief aan de man brengt. Zijn belangrijkste tip: “ga nooit naast iets staan wat meer licht geeft dan jij”. Makkelijker gezegd dan gedaan om sheetloos het podium op te stappen als je niet helemaal comfortabel bent met je skills toch? Nou, Claassen laat je zien dat het niet lastig hoeft te zijn. 

Eén ding is gegarandeerd bij het lezen van dit boek: je gaat sowieso hard lachen want zijn (Brabantse) schrijfstijl is ronduit hilarisch. En sowieso ga je er wat van op steken! Stiekem heb ik nu al zin in om tijdens een volgende presentatie de lessen uit Verbaal Meesterschap in de praktijk te gaan brengen. 

3 Reacties

Mel 22 juli 2019 - 08:14

Super duidelijke samenvatting en hele interessante boeken!! Busy, en Awaken the giant within zijn mijn favorieten. Oh en surrender experiment en verbaal meesterschap;), overal zitten mooie lessen in. Moment of Lift van Melinda Gates vind ik ook nog een aanrader.

Reageer
Jacco 25 juli 2019 - 12:40

Thinking, Fast and Slow heb ik al gelezen en is inderdaad erg interessant (en een beetje confronterend over hoe onlogisch wij vaak denken). Wel zware kost.

Laatst “The 4 Hour Workweek” gelezen en dat is ook zeker een aanrader voor iedereen die wat meer tijd voor zichzelf wil vrijmaken.

Reageer
Gijs 12 september 2019 - 22:54

Fraaie wrap up, ga er zeker nog wel een paar uitpikken! En mooi dat meneer Robbins gewoon lekker bij zijn doopnaam wordt genoemd 🙂

Reageer

Laat een reactie achter