5 inspirerende boeken voor 2020

Door Jan Klein Poelhuis

Inspiratie voor het nieuwe decennium!

Met de feestdagen voor de deur is het tijd voor een blog met 5 inspirerende boeken voor 2020. De laatste blog met leestips voor de vakantie is alweer een flinke tijd geleden. Dus vandaag 5 inspirerende tips om van het nieuwe jaar en het nieuwe decennium een groot succes te maken! 

Natuurlijk moet een boek wel aan bepaalde standaarden voldoen. Het criterium om de selectie van 5 te halen is dat het boek serieus waarde hebben toegevoegd aan mijn leven. In de vorm van nieuwe inzichten, nieuwe gewoontes, betere prestaties of door gewoon heel vermakelijk te zijn. 

De vijf boeken die hieronder volgen scoren allemaal een hoog cijfer op minstens één van de onderdelen. Stuk voor stuk hebben ze mij geïnspireerd en tot actie aangezet. Dus als jij op zoek bent naar inspiratie, of in 2020 een verandering wilt realiseren, dan zit je met deze 5 inspirerende boeken sowieso goed!

Maar ik ben ook benieuwd naar jouw tips! Heb jij ook onlangs een boek gelezen dat jou heeft geïnspireerd? Laat dit dan vooral weten in een reactie. Zo wordt deze blog uiteindelijk een grote verzameling met inspiratie!

Voor nu: veel leesplezier en alvast hele fijne Kerstdagen gewenst!

De 5 inspirerende boeken voor 2020

  1. Atomic Habits – James Clear
  2. Why We Sleep – Matthew Walker
  3. Miracle Morning – Hal Elrod
  4. 10% Happier – Dan Harris
  5. Lifespan: Why We Age—and Why We Don’t Have To – David Sinclair & Matthew Lapante

1. Atomic Habits: perfect voor het veranderen van jouw gewoontes

5 inspirerende boeken voor 2020

Heb jij vaker geprobeerd goede voornemens te realiseren? Maar sneuvelen ze iedere keer in schoonheid? Of probeer je al tijden te stoppen met roken of om een paar kilo kwijt te raken? Volgens Atomic Habits ligt het vaak niet aan doorzettingsvermogen maar aan de gecreëerde omstandigheden.

James Clear omschrijft een gewoonte (habit) als: “Een regelmatig uitgevoerde handeling of routine als automatische reactie op een specifieke situatie”. Volgens Clear overschatten we het effect van grote en plotselinge veranderingen, terwijl we het effect van een serie kleine (atomic) veranderingen juist onderschatten

In Atomic Habits wordt het proces van een (onbewuste) gewoontevorming (Cue, Craving, Response, en Reward) duidelijk uitgelegd. Ook vertelt Clear hoe je bestaande gewoontes eenvoudig kunt vervangen door een nieuwe gewoontes. Tot slot is Atomic Habits is ook nog eens makkelijk leesbaar. Kortom: een aanrader!

You do not rise to the level of your goals, you fall to the level of your systems.”

James Clear

2. Why We Sleep: waarom slaap een succesfactor in jouw leven is

5 inspirerende boeken voor 2020

Gemiddeld slapen we ongeveer 25 a 30 jaar van ons leven. Slaap is misschien wel de belangrijkste dagelijkse activiteit (vandaar ook de slaapspecial op janklp.nl). Helaas behalen weinig Nederlanders een voldoende voor slaap. Zo zou structureel slaapgebrek het bedrijfsleven miljarden euro’s per jaar kosten

Slaapprofessor Matthew Walker doet al decennia onderzoek naar slaap en wordt gezien als een echte autoriteit. Hij besloot zijn kennis te bundelen in een boek dat een bestseller werd (ondermeer aangeprezen door Bill Gates). In Why We Sleep neemt Walker je mee op reis in de wondere wereld van slaap. 

Van het evolutionaire nut van slapen tot de gevolgen die onze samenleving heeft op slaap. En wist jij dat je ook als je ouder wordt 8 uur slaap nodig hebt? En dat slaap misschien wel de beste manier is om langer te leven? Genoeg redenen dit boek (met handige tips) te lezen!

“Human beings are in fact the only species that will deliberately deprive themselves of sleep without legitimate gain.”

Matthew Walker

3. Miracle Morning: de succesformule voor een goede start van de dag

5 inspirerende boeken voor 2020

Of je nou ochtendmens bent of niet, we beginnen allemaal onze dag op een bepaalde manier en tijdstip. En over gewoontes gesproken: wist je dat het begin van de dag een bewezen opmaat blijkt te zijn voor een goed vervolg. Een goed begin is dus zeker het halve werk!

Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw dag goed begint? Niet geheel verassend is dat het onderwerp van het boek ‘Miracle Morning’! Aan de hand van zijn persoonlijke levensverhaal introduceert Elrod een aantal activiteiten die bijdragen aan een goed begin van de dag. Dingen zoals stilte, beweging, lezen en schrijven

Miracle Morning was voor mij de bevestiging van het onderbuikgevoel dat een productieve start de toon zet (en dat Facebook of Instagram averechts werken). Ik heb niet alle tips overgenomen uit de boek (ik sta bijvoorbeeld niet om 05:00 op). Toch is dit boek zeker een aanrader als je meer uit je ochtenden wilt halen! 

“The quality of life is created by the quality of our habits.”

Hal Elrod

4. 10% Happier: een hilarische kennismaking met meditatie

5 inspirerende boeken voor 2020

Een titel die ongetwijfeld iedereen aanspreekt was vast het idee van Dan Harris. Want wie zegt er nou ‘nee’ tegen 10% gelukkiger zijn? Toch moet de titel met een knipoog worden gelezen. En dat past bij dit makkelijk leesbare boek dat uiteindelijk gaat over meditatie

Maar voor het zover is neemt Harris (host van het Amerikaanse ABC-news) je mee in zijn verhaal. Naar de prestatiecultuur binnen een nieuwszender, naar zijn drugsverslaving en uiteindelijk naar zijn paniekaanval op nationale televisie. Ook vertelt hij over ontmoetingen met de Dalai Lama, Eckhart Tolle en Deepack Chopra.

Harris vertelt op grappige wijze hoe hij besloot (ondanks zijn weerstand) meditatie een kans te geven. Vooral de manier hoe hij, de mystieke zweverigheid die vaak om meditatie hangt, onder woorden brengt is hilarisch. Wat mij betreft is dit het ideale boek om op humoristische manier te lezen over meditatie. 

“It’s possible to sculpt your brain though meditation, just as you build your body through exercise.”

Dan Harris

5. Lifespan: Why We Age—and Why We Don’t Have To: word gezond oud

5 inspirerende boeken voor 2020

Gezond oud worden is toch wel één van de heilige gralen van het leven. Rico Verhoeven zei gisteren niet voor niets tegen Badr Hari na diens blessure: “gezondheid is het belangrijkste”. En als het over gezondheid en oud worden gaat, dan is Harvard Professor David Sinclair een van de meest vooraanstaande wetenschappers.

Wees alvast gewaarschuwd, ‘Lifespan’ is geen page-turner en vraagt de nodige concentratie van de lezer. Maar met die investering openbaar zich een nieuwe wereld. Een wereld waarin ouder worden als een ziekte wordt gezien. En dat met een gezonde levensstijl ziekte langer kan worden uitgesteld dan vaak wordt gedacht.

Voor mij was dit boek een openbaring! Uitdagend om te lezen, veel onderbouwende informatie die vaak concreet toegepast kan worden. Heb je weinig trek in zo’n lastig boek? Niet getreurd, in een eerdere blog besprak ik de 5 tips om gezonder oud te worden uit Lifespan.

“Aging, quite simply, is a loss of information.”

David Sinclair

1 Reacties

Mark Verhees 18 mei 2020 - 11:53

Beste Jan,

Ik ben benieuwd wat je van mijn nieuwste boek gaat vinden… Eenvoudiger leven. Het is de opvolger van bestseller60-boek De Vibe. Laat maar even weten als ik iets voor je kan betekenen. Ik denk dat het je zal aanspreken.

Reageer

Laat een reactie achter